2015. jan 06.

Rövidfilmek TOP 10

írta: Umberto
Rövidfilmek TOP 10

Következzen egy olyan toplista, mely bármilyen műfaji hovatartozástól függetlenül állítja tetszési sorrendbe azokat remekműveket, melyek amennyire rövidek, olyan zseniálisak. Nincs könnyű dolgom, mert az évek során jobbnál jobb rövidfilmeket láttam, de már csak azért is muszáj őket "csatasorba" állítanom, hogy egy kicsit jobban megismerje őket a filmbarát közönség. Higgyétek el, ezeket a műveket nagyon érdemes megismerni!

10.

A lista legalsó helyét a Geri sakkozik (1997; rendező: Jan Pinkava) c. Pixar-film foglalja el. Lehet, hogy nevetsz rajta, de belül síri csöndben nézed végig a sakkjátszmát.


9.

A következő rövidfilm a Zero (2000; rend.: Christopher Kezelos). A megvalósítás is kitűnő (a remek narráció külön piros pont), de szinte semmit sem érne a komoly, súlyos mondanivaló nélkül.

8.

Újabb Pixar-film, ezúttal a Levitáció (2006; Gary Rydstrom). Egy kedves, humoros és mindenekelőtt ötletes történet egy nem mindennapi KRESZ-vizsgáról.

7.

Jöjjön egy magyar rövidfilm: Minimál (2013; Szirmai Márton). Parodisztikus módon közelít egy súlyos társadalmi problémához, feltárva annak abszurd mivoltát. Szántó Dávid a kommentátor hangjaként telitalálatnak bizonyult.


6.

Szintén aktuálpolitikai kérdéseket feszeget a Bomb c. rövidfilm is (2005; Alister Grierson). A tálalás ezúttal is humoros, de a befejezés a humor mellett olyan megdöbbentő, hogy az állunkat a földről kell fölszedegetni utána.

5.

Listánk ötödik helyezettjéről már írtam korábban (amikor a legjobb horror-rövidfilmet neveztem meg). A The Ten Steps (2004; Brendan Muldowney) nem ijesztget, csak kivár, kivár és kivár. Épp ettől olyan zseniális.


4.

Épp hogy lecsúszott a dobogóról a Küzdők (1978; Jankovics Marcell). Nincs két és fél perc, de ez a rövid idő színtiszta zsenialitás. A művészetpszichológia iránt fogékonyak számára (pl. nekem) óriási értékkel bíró alkotás. E tekintetben a legfontosabb film, amit valaha láttam.

3.

Bronzérmes az Android 207 (2006; Paul Whittington), amit az ember tátott szájjal néz végig, mert annyi izgalmat és ötletet tartogat. Eredetileg a lista hátsó fertályában helyezkedett volna, de aztán az újbóli megtekintés hatására kénytelen vagyok elismerni: a legjobb 3 egyike.

2.

Élőszereplős rövidfilm viszi a második helyet, ez pedig nem más, mint a Spider (2007; Nash Edgerton). Ehhez nem fűzök túl sokat, mert félő, hogy a spoiler csapdájába esek. A történetről legyen elég annyi, hogy ha már azt hitted, nem lesz több csattanó, hát tévedtél.

1.

Mit is lehetne mondani listánk első helyezettjéről, az El empleo c. remekműről (2008; Santiago Grasso)? Ha egy-két rövidfilm a mai társadalmi helyzetre reflektál, akkor ez egy évszázadok óta jelenlévő össztársadalmi helyzetet mutat be a lehető legzseniálisabb, legintelligensebb módon. Hihetetlen, hogy mekkora ötlet!

Szólj hozzá