2015. jan 22.

10 magyar sportoló, akinek pályafutása filmvászonért kiált (a folytatás)

írta: Umberto
10 magyar sportoló, akinek pályafutása filmvászonért kiált (a folytatás)

6. Egerszegi Krisztina

http://www.kiskegyed.hu/lapokkepek/cikkek/34000/34326_egerszegi-krisztina-aranyerem-220-14290-d0002A604b2eed8d1f398.jpg

"Egér" az úszás modern kori bajnoka, aki szinte minden addig létező rekordot megdöntött, már ami az úszást illeti. Ötszörös olimpiai aranyérmes, emellett sokszoros Európa- és világbajnok. Példaértékű sportolói pályafutást tudhat magáénak, egy botrányoktól mentes karriert, melyről minden fiatal sportpalánta álmodik. Számtalan országos és jó néhány világcsúcs fűződik a nevéhez - a filmesek pedig adósak neki egy méltó filmadaptációval.

5. Albert Flórián

http://ultrasliberi.hu/wp-content/uploads/2012/10/albertflorian3.jpg

Az egyetlen magyar aranylabdás futballzseninkről dokumentumfilm már készült, mégpedig nem is olyan rég, 2012-ben, de a hőn áhított játékfilm elkészülte még várat magára. Edzeni nem szeretett, játszani viszont annál inkább. Több alkalommal is elnyerte az év labdarúgója címet, a magyar nemzeti válogatottal - akárcsak a Fradival az UEFA-kupában - a bronzéremig menetelt az EB-n. A Vásárvárosok Kupáját a Juventus ellenében hódította el a zöld-fehér alakulat, ráadásul idegenben. Iránymutató, fellelkesítő film lehetne a pályafutásából, mely erőt és ambíciót adhatna sok ezer magyar fiatalnak, akik már jó ideje nem választhatnak maguknak hazai példaképet.

4. Hajós Alfréd

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2013/11/470_hajosfokep.jpg

A "Magyar Delfin" elsődleges történelmi jelentősége abban áll, hogy ő volt a legelső magyar olimpiai bajnokunk. Az úszás mellett tornász, focista és igen, építész is volt, méghozzá nem is akármilyen. Rendkívül tevékeny életet élt, a profi sportkarrier után sportvezető, szövetségi kapitány, majd játékvezető lett. Ez a mozgalmas élet remekül mutatna a filmvásznon, ha az adaptáció értő kezek közé kerülne.  

3. Polgár Judit

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Polgar.jpg

Minden idők legjobb női sakkozója, aki 25 (!) éven keresztül vezette a világranglistát, és most már csak azért nem ő vezeti, mert visszavonult. Saját Alapítványa van, írt sakkozó-könyveket, pályafutása során pedig olyan nagyágyúkat győzött le, mint Kaszparov, Karpov, Carlsen vagy épp Topalov. Némely összevetésben még Bobby Fischert is sikerült felülmúlnia. 12 éves korában lett női világbajnok a felnőttek között. Soroljam még? Inkább legyen ebből egy film, mert akkor mindenki megismerné az ő kivételes tehetségét.

2. Puskás Ferenc (ill. az Aranycsapat)

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRT_sc5uBMIiX8Iy2mdq2jiQjSrxGGTz8dF4FdWuuyuoK4RwS90DA

Puskás Öcsit szerintem senkinek sem kell bemutatni. A legek legje, vagyis a legnépszerűbb sportág legjobb magyarja (vagy talán világviszonylatban is ő volt a legjobb). Az általa vezérelt Aranycsapatot a világbajnoki döntőig "rúgta", miközben egyre-másra halmozta a jobbnál jobb egyéni eredményeket, mind itthon, mind külföldön, a Real Madridban. Már készült róla egy film (Puskás Hungary), de az nem annyira nagyjátékfilm, mint inkább egy, archív felvételeket tartalmazó dokumentum-jellegű életrajzi film volt. Most a producereken a sor: Puskás tökéletes karrierje, vagy a berni VB lenne jobb filmtéma? Alighanem bármelyik. Már csak meg kéne valósítani...

1. Papp László

http://www.fortunaweb.hu/images/papplaszlo.jpg

A magyar dühöngő bika - ez lehetne a munkacím, az elképzelés, az irányadó, amivel filmre vihetnék Papp László fantasztikus életpályáját. A zsinórban háromszoros olimpiai bajnok és Európa-bajnok Papp Laci karrierje a bokszfilm zsánerének legjobb hagyományai mentén alakult, legendás mesterrel, legendás riválisokkal. Máig nem tisztázott az sem, miért nem engedték, hogy versenyezzen a világbajnokságon. Mindemellett számos érdekességgel találkozhatunk, ha megismerkedünk az életrajzával. És a végén még Biszku Bélával is meggyűlt a baja...

Szólj hozzá