2015. jan 29.

10 (+1) magyar mondahős, aki filmvászonért kiált

írta: Umberto
10 (+1) magyar mondahős, aki filmvászonért kiált

10. Mirkó királyfi

http://www.ujakropolisz.hu/files/ua_images/ESEMENY/Gyerekprogramok/101002_Mirkokiralyfi_m.jpg

Mirkó királyfi pályafutásáról (mese)könyv és színházi előadás is született már, film viszont még nem. A király legkisebb fiaként rendkívül kalandos életet él. Kardjával - akárcsak Thor a kalapácsával - legyőzhetetlen erővel rendelkezik, hű társa pedig egy ló, nevezetesen a - szintén természetfeletti képességekkel megáldott - táltosló. Útja során nagy erejű kardforgató szövetségesre is szert tesz, akivel végleg leszámolnak a gonosz boszorkánnyal. Mindezt azért, hogy Mirkó királyfi egyik szemével nevető, másik szemével síró apja végre mindkét szemével nevethessen.

9. Mumus

http://static.femina.hu/gyerek/gyerek_ijesztget_figura/mumus1.jpg

Igen, igen, miért ne? Ha Demóna karaktere külön filmet kapott, ugyan miért ne kaphatna külön filmet a Gonosz magyarországi "helytartója", a Mumus? A kisgyereket ijesztgető, elraboló, majd végül felfaló Mumus köré olyan filmet lehetne rittyenteni, aminél teljes alkotói szabadság lenne adott. Akár horrorfilm, akár fantasy, akár egy sötét komédia lenne a műfaj, a Mumus karaktere bőven elvinne egy egész estét filmet. Csak fantázia kéne hozzá. 

8. Világhírű Szép Miklós és Tündérszép Ilona

http://4.bp.blogspot.com/-jlQnWloZkEo/Ujnwn8MeAhI/AAAAAAAAO3s/nLz4yIUXfHg/s1600/vil%C3%A1gsz%C3%A9p+j%C3%A1nos+%C3%A9s+t%C3%BCnd%C3%A9r+ilona.jpg

Na, nem pont egy ilyen címmel, de Ilona és Miklós története is filmre kívánkozik. A férfiú levelet kap egy galambtól, hogy várja őt szívszerelme, Tündérszép Ilona. "Csak kövesd a galambot" - szól az utasítás. Miklós nem filózik sokat, hanem útnak indul. Megérkezéséig azonban annyira lerongyolódik, hogy az ifjú hölgy nem hiszi el, hogy ő a Világhírű Szép Miklós. Ezért a lány úgy dönt, kocsisának alkalmazza a legényt. Miklós gyakorlatilag csodát művel a lovakkal, táltosokká változtatja őket, és maga is megváltozik. Ilona rögvest beleszeret a férfiba.
Ez persze még nem minden, a történet további csavarokat is tartalmaz. A szövevényes szerelmi történetben még sárkányok is felbukkannak. Ezek után mondja azt valaki, hogy Ilona és Miklós sztorija nem filmre való anyag!

7. Csaba

http://kurultaj.hu/wp-content/uploads/zalan_csaba_kiralyfi.jpg

A mondabeli Csaba királyfi története az egyik legnemesebb történet a világon. Testvérviszály, hősies helytállás, vereség, azután hányatott sors, és végül a visszatérés a Hadak Útján - ez mind Csaba királyfi legendája. Ha szeretnénk, hogy minél többen, határon innen és túl megtudják, mi is az a Csillagösvény valójában (vagy legalábbis a mondavilágban), nagyjátékfilmet kellene belőle készíteni.

6. Sisa Pista

http://www.bernecebarati.hu/files/content/sisa%20pista

Sisa Pista a betyár mondavilág egyik leghírhedtebb alakja. Tekintve, hogy nem élt olyan rég (a 19. század második felében), jelentős mennyiségű valós történeti adat is rendelkezésre áll, ha filmre szeretnénk vinni a történetét. Csak a fantázia, illetve az alkotói koncepció szabhat annak határt, hogy az esetleges filmadaptációban mennyi legyen az igazság és mennyi a mendemonda. A juhászból lett betyár kalandjai megérnének egy próbát, annál is inkább, mivel sajnos csak kevesen ismerik a történetét. Ha Sobri Jóska és Rózsa Sándor már kapott filmadaptációt, ugyan miért fosztanánk meg ettől a lehetőségtől Sisa Pistát?

5. Rákóczi Ferenc

http://osszefogas.lapunk.hu/tarhely/osszefogas/kepek/jajajaj/2__rakoczi_ferenc.jpg

Rákóczi a kuruc mondák központi alakja, a néphagyomány - Mátyás királyt leszámítva - az ő alakját ápolja leginkább. Számos történet szól róla, csodás tetteiről, emberi és hadvezéri nagyságáról, melyek többségéből egy, rendkívüli hatalommal rendelkező magyar Robin Hood alakja bontakozik ki. Biblikus és mesei motívumokkal gazdagított legendáriuma óriási csemege lehet(ne) egy filmadaptáció számára.

4. Toldi Miklós

https://www.kozterkep.hu/artpiece_photos/43/3b710d27c893d7547efaee906cf5e9c6_4.jpg

Toldit különösebben nem kell bemutatni. Ő a legnagyobb, legerősebb, legbátrabb magyar harcos, aki valós személyből lett - a néphagyomány során - egyfajta kultikus legenda. Nagy kár, hogy Pálfi György Toldi c. filmtervéből végül semmi se lett, de úgy érzem, hogy ami késik, nem múlik: Toldi lehet az első azon személyek sorában, akinek hősies tetteit a filmnyelv modern eszközeivel mesélik el újra (és újra).

3. Báthori Gábor

http://hajduboszormeny.utisugo.hu/_Images/ismertetok/latnivalok/000927512_bathori_szobor.jpg.jpg_s53.jpg

Újabb kihagyhatatlan ziccer (lenne) a magyar film számára. Erdély egykori fejedelme sárkányölő hírében jár, ráadásul lányának elrablása (illetve annak története) is remek alapanyag lehetne. Báthori (vagy Báthory) sebezhetetlen volt, egy igazi magyar szuperhős, akinek kalandjai sokféle változatban léteznek. Ideje volna szemezgetni belőlük!

2. Kinizsi Pál

http://pctrs.network.hu/clubpicture/1/3/4/5/_/kinizsi_pal_1345576_8660.jpg

Kinizsi Pál Mátyás király hadvezéreként vált mondai hőssé. Egyszerű sorból származott, és fokról fokra küzdötte fel magát a lehető legmagasabbra. Lovagi tornákon sorozatos győzelmeket aratott, és ezután lett Mátyás fekete seregének vezére. Igazi törökverő volt, akiről úgy hírlik, pályafutása során mindegyik csatáját megnyerte, de emellett rendkívüli emberi nagyságáról is nem egyszer tanúbizonyságot tett. Tatay Sándor írt róla ifjúsági regényt - talán azt sem ártana lapozgatni egy keveset.

1. Hunor és Magor

http://www.hunmagyar.org/mondak/cs03.jpg

Legismertebb eredetmondánk vezéralakjai (vagyis címszereplői) Hunor és Magor. Egy esetleg róluk készült film mutathatná be a Csodaszarvas legendáját is, Dul lányának megjelenését és elrablását, továbbá Attila színre lépését is. Egy igazi, unikális nagyszabású film lehetne az eredetünkről, a legszebb, legjelentősebb mondai hagyományok elbeszélése révén. Ez volna a filmtörténet legfontosabb magyar filmes vállalkozása.

+1 Fekete Holló

http://hg.hu/upload/images/photos/000/049/489/a_fekete_hollo_elozetes20130603-19838-s667oy.original.jpg?1370260580

A Fekete Holló egy viszonylag új képregény-sorozat, melynek címszereplője a 20. század elején tevékenykedik (értsd: menti a jót és a szegényt, pusztítja a gonoszt és a gazdagot). A helyszín a iparosodó Magyarország, az ötlet pedig használható volna filmként is, nemcsak mint képregény. Alkotója nem titkoltan a magyar szuperhős figurájának megteremtését tűzte ki célul, ami azt jelenti, hogy igen, erre van igény, erre lenne igény.

Kérdés: érdekli-e a szakmát a magyar szuperhős-legendárium, vagy fölösleges ilyesmiről álmodoznunk?

 

 

Szólj hozzá