2015. már 20.

Miből lesz a cserebogár?

írta: Umberto
Miből lesz a cserebogár?

avagy hogyan kezdték meg pályafutásukat Hollywood legnevesebb színészei?

Johnny Depp (Rémálom az Elm utcában, 1984) - 20 évesen

http://assets-s3.usmagazine.com/uploads/assets/photo_galleries/regular_galleries/1760-johnny-depps-movie-makeovers/photos/1342470175_nightmare-on-elm-street.jpg

Nem sok filmsztár mondhatja el magáról, hogy már a legelső alkalommal is egy olyan filmben kapott szerepet, ami később igazi klasszikussá nemesedett. Johnny Depp azonban igen! A Wes Craven által dirigált Rémálom az Elm utcában franchise kezdő részében állt először kamera elé, mindössze 20 esztendősen. Ám hiába a klasszikus címke, az áttörés csak hat évvel később sikerült, amikor Depp elvállalta Tim Burton Ollókezű Edward c. filmjének címszerepét.
Craven horrorjában sem vallott ugyan szégyent, ám igazán emlékezetesre csak a "halála" sikerült. Íme:

 Kevin Spacey (Féltékenység, 1986) - 26

http://randomcelebs.com/wp-content/uploads/2015/03/kevin-spacey-Heartburn-1.png

Spacey színészi pályafutása viszonylag későn indult el, de már első filmjében is olyan sztárokkal játszhatott együtt, mint Jack Nicholson vagy épp Meryl Streep. Igaz, ami igaz, Spacey-nek csak egy aprócska szerep jutott (ő volt a tolvaj az aluljáróban), de hát valahol el kell kezdeni. Mindenesetre akkor még nem sokan fogadtak volna arra, hogy a fiatalember 10 éven belül Oscar-díjas színész lesz.
Tolvajlása (és furcsán vagány fizimiskája) itt tekinthető meg:

 Russell Crowe (Neighbours, 1987) - 23

http://celluloidheroes.co.uk/wp-content/uploads/2011/04/Crowe.jpg

A Neighbours c. szappanopera már jó néhány sztárnak jelentett ugródeszkát (pl. Liam Hemsworth, Holly Valance, Guy Pearce, Margot Robbie stb.), de mind közül a legnagyobb név egyértelműen Russell Crowe. Mindössze négy epizódban szerepelt, ami ha másra nem, arra jó volt, hogy jobban megjegyezzék a nevét. Első főszerepére nem is kellett ezután sokat várni, hiszen alig három évvel később elkészült a The Crossing c. romantikus dráma, aztán még két évre rá, 1992-ben mozikba került a Romper Stomper, amivel már mindenki számára sikerült bebizonyítania komoly színészi kvalitásait. 

Brad Pitt (A Stoning in Fulham County, 1980) - 17

http://iv1.lisimg.com/image/7080530/600full-a-stoning-in-fulham-county-screenshot.jpg

Brad Pitt egy tévéfilmben kezdte karrierjét (A Stoning in Fulham County), amiben még nem ő, hanem Ron Perlman jelentette a húzónevet. Az akkor még csak tizenhét esztendős Pitt ezzel a filmmel érte el, hogy a Dallas producerei felfigyeljenek rá, és hogy szerepet ajánljanak neki a kultsorozatban. Ezután pedig már nem volt megállás: A hold fia c. filmmel Pitt már azt is bizonyította, hogy főszerepet is nyugodt szívvel oszthatnak rá, és mire elérte a 30. életévét, már ő volt az, aki választhatott a jobbnál jobb szerepek közül.

Leonardo DiCaprio (Az új Lassie, 1989) - 14

http://media.tumblr.com/313434659e9039c373b97601ba23cf33/tumblr_inline_moplpyCo381r1yj84.gif

Az Oscar-díj legnagyobb mellőzöttje valódi csodagyerekként rajtolt a színészet pályáján. Alig múlt tizennégy éves, amikor Az új Lassie c. sorozatban bemutatkozott. Ezt követően nem kevesebb, mint hét különböző produkcióban is részt vállalt mindössze három éven belül (!). Mire 18. életévét betöltötte, már egy főszerep is reá hárult, méghozzá Robert De Niro társaságában (Ez a fiúk sorsa).
Az alábbi videó a The Outsiders c. tévésorozat egyik meghallgatásán készült: 

Tom Cruise (Végtelen szerelem, 1981) - 18

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/37/24/e4/3724e40640b573b676e0f0ff899d99ce.jpg

Hollywood örök kedvence egy romantikus filmben debütált (Végtelen szerelem), ahol csak egy aprócska "gyertyatartó" szerep jutott neki Brooke Shields és Martin Hewitt mögött. Tizennyolc éves volt ekkor. Ám még ugyanebben az évben fontos szerephez jutott Timothy Hutton, George C. Scott és Sean Penn oldalán a Takarodó c. háborús filmben. (Ez utóbbinak egyébként szintén ez volt pályafutása első nagy szerepe.) Mindössze két esztendőt kellett várnia arra, hogy ne "csak" fontos szerepet kapjon, hanem magát a főszerepet is. 1983-ban egyszerre három filmben is első számú húzóember lett, pedig hol volt akkor még a Top Gun vagy a Koktél...

Christian Bale (Anasztázia, 1986) - 12

http://images4.fanpop.com/image/polls/645000/645737_1298163749794_full.jpg

Bale még kisfiú, mindössze tizenkét éves volt, amikor megkeresték őt az Anasztázia c. tévéfilm alkotói. Amilyen hamar belekóstolt a filmezésbe, olyan nagy lendülettel folytatta azt tovább. '86-os debütálásától kezdve töretlenül a pályán van, és ma már népszerűbb, mint valaha. Azon színészek közé tartozik, akiket nem kapott fel egyből a szakma (pedig lett volna miért, lásd A Nap birodalma c. Spielberg-mozi főszerepét, amit alig 14 évesen "szállított" Bale), hanem apránként, fokozatosan egyre magasabbra jutott a ranglétrán.

A gyermek Christian Bale egyik legjobb legemlékezetesebb jelenete A Nap birodalma c. filmből:

Nicolas Cage (Best of Times, 1981) - 17

http://i.ytimg.com/vi/PQJvtY47_Rw/hqdefault.jpg

Hollywood mára már lesajnált színészóriása szintén egy ismeretlen tévéfilmmel kezdte meg pályafutását (Best of Times). Tizenhét évesen komikusi oldalát csillogtatta, ahogy tette azt élete legelső főszerepében is (Lány a völgyben), amit két évvel a debütálása után játszhatott el. Első igazán jelentős szerepére egyébként még egyetlen évet kellett várnia (Madárka).

Tom Hanks (Gyilkos randevú, 1980) - 23

http://media1.break.com/breakstudios/2011/11/7/tom%20hanks%20he%20knows%20youre%20alone.jpg

Horrorfilmmel kezdte a színészkedést Tom Hanks (Gyilkos randevú), azután különféle sorozatokkal folytatta, miközben egy ócska tévéfilmben élete legelső filmszerepét is eljátszhatta (Misztikus játék). Debütálásától számítva négy évet kellett várnia A nagy csobbanásra, ami után már rögtön ünnepelt sztárrá avanzsált.

Matt Damon (Mystic Pizza, 1988) - 17

http://cdn.collider.com/wp-content/uploads/matt-damon-mystic-pizza-slice.jpg

A későbbi Jason Bourne még fiatalkorúként mutatkozott be a filmvásznon, de mint zöldfülű csak epizódszerepig jutott a Mystic Pizza c. rom-komban. Egyébként olyan feltörekvő tehetségek voltak a partnerei, mint Julia Roberts, Annabeth Gish vagy épp Lili Taylor (hogy az akkor már az Acéllövedékkel magának nevet szerző Vincent D'Onofriót ne is említsük). Damon még jó ideig kereste önmagát, míg nem négy évvel a bemutatkozás után végre megkaphatta első főszerepét (Vágyak csapdájában), majd újabb 4-5 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyrészt Az esőcsinálóval, de még inkább a Good Will Huntinggal világsztár státuszt (és Oscar-díjat) szerezzen magának. 

Richard Gere (Chelsea D.H.O, 1973) - 23

http://filmoldal.hu/film_pictures/chelsea%20dho.jpg

Legtöbb neves kollégájához hasonlóan Richard Gere is egy tévéfilm-szereppel kezdett. A Chelsea D.H.O. címre keresztelt, alig 1 órás filmecskét a kutya sem ismeri, vagyis Gere-nek a szokásosnál is nehezebb volt kikaparni azt a bizonyos gesztenyét. Az áttörést a Jelentés a felügyelőnek c. krimi mellékszerepe sem hozta meg a számára, de az Erőszakkal egyik főszerepe sem jelentett előrelépést. Hanem Terrence Malick Mennyei napok c. filmjének elsődleges főszerepe! A kritikai siker után már nem kellett sokat várni, jött a Garni-zóna, az Amerikai dzsigoló, a Gengszterek klubja, a Micsoda nő... a többi pedig már történelem.  

Mel Gibson (A terror nyara, 1977) - 21

http://www.magicdragon.com/Wallace/meltim.jpeg

Richard Gere-nél a 80-as években nem sok nagyobb kedvenc volt a nők körében, de egy biztosan akadt, mégpedig Mel Gibson. Az egykor sokkal szebb napokat látott Gibson 21 esztendősen mutatkozott be a vásznon, és - szinte egyetlen kivételként - rögtön főszerepben! A fiatal ausztrál tehát nagyon hamar meghódította a filmvilágot, de egyelőre csak saját hazájában. Egyelőre? Hát, ami azt illeti, kevesebb, mint két év kellett ahhoz, hogy a neve bárhol a világon ismerősen csengjen, az 1979-ben bemutatott Mad Max-nek hála. Gibson nagyon hamar nagyon népszerű lett, és tulajdonképpen szinte soha sem játszott főszerepen kívül mást.  

Jack Nicholson (The Cry Baby Killer, 1958) - 20

http://www.moviestopspot.com/images/The%20Cry%20Baby%20Killer%20(1958).jpg

Minden idők egyik legnagyszerűbb színésze olyan rég kezdte a pályáját, hogy tán igaz se volt. Tehetségére hamar felfigyeltek, úgyhogy a bemutatkozása is szépen sikerült, hiszen egyszer csak a The Cry Baby Killer c. thriller főszerepében találta magát. Ezt követően azonban nem igazán sikerült magánál tartania a főszerep jogát, inkább úgy tűnt, csak keresi a helyét a fiatal tehetség. A jól megérdemelt áttörésre egész sokat kellett várni (több mint 10 évet), de megérte, az ugyanis a kultfilm Szelíd motorosok egyik főszerepe volt Dennis Hopper és Peter Fonda oldalán. A későbbi karrier fényében már látjuk: a szárnypróbálgatós western-szerepeknek is megvolt a maguk helye és ideje.

Robert Downey Jr. (Pound, 1970) - 5 (!!!)

http://cdn-premiere.ladmedia.fr/var/premiere/storage/images/cinema/photos/reportages/23-robert-downey-jr-facts-3745190/le-petit-robert-a-du-chien/67806346-1-fre-FR/Le-petit-Robert-a-du-chien_portrait_w322.png

Vasember karrierje egész érdekesen ívelt (hol fenn, máskor meg lenn, azután ismét fenn, majd a mélyben, most pedig az egekben), a völgyek és hegycsúcsok kezdetén pedig csak egy átlagos kisfiú volt, akibe már idejekorán beleszeretett a kamera. Édesapja filmjében (Pound) kapott először szerepet, szemtelenül fiatalon, mindössze 5 esztendősen. Nem csoda, hogy következő filmszerepére tizenhárom évet kellett várni, de az se volt több egy epizódszerepnél (Szeress belém), és aztán még további négy év böjt következett az első igazi mozifilm-főszerepig (A nővadász).

Jim Carrey (Agylegény, 1983) - 20

http://media.port-network.com/picture/instance_1/138783_1.jpg

A gumiarcú komikus számára egy bődületesen rossz vígjáték jelentette a bemutatkozást (Agylegény). A 20 éves fiatalember sorjában szállította a komikusi szerepeket (hol csak mellék-, aztán szép lassan főszerepeket), karrierje viszonylag gyorsan beindult, de aztán eléggé egy helyben toporgott. Egyértelműen az Ace Ventura (valamint A maszk) jelentette az áttörést, amelynek köszönhetően A-listás sztárrá vált Carrey. Erre azonban neki is több mint 10 évet kellett várnia.

 

 

 

 

Szólj hozzá