2015. már 22.

A 10 legemlékezetesebb szuperhős-összecsapás

írta: Umberto
A 10 legemlékezetesebb szuperhős-összecsapás

10. Superman vs. Zod tábornok (Az acélember, 2013)

http://static.comicvine.com/uploads/original/11118/111184194/4110107-0980195269-40750.jpg

Az acélember irdatlanul magas, több mint 200 milliós gyártási költségének komoly hányadát alighanem Superman és ikonikus ellenfele, Zod tábornok végső összecsapásának megvalósítása tette ki. Zod a film játékidejének utolsó órájában bukkan fel a Földön, és onnantól kezdve elszabadul a pokol. A hataloméhes kriptoniak először az utcákat szántják fel, majd jöhetnek a felhőkarcolók és egyéb toronyházak, ahol már Superman állja útjukat - már amennyire ez lehetséges. Zod és Superman tulajdonképpen azonos erejének megfeszülését egy egész metropolisz bánja - no meg jó pár millió ember, akiket a kamera alig mutat, hiszen a lényeg Zod és Superman észveszejtően látványos csihi-puhija.   

9. Pókember vs. Dr. Octopus (Pókember 2., 2004)

http://www.heyuguys.com/images/2014/05/Spider-Man-vs.-Doctor-Octopus.png

A Pókember-filmek különösen bővelkednek a látványos harcjelenetekben, de a Dr. Octopusszal vívott csata még a jók közül is kiemelkedik. Pókember egyik legnagyobb ellenfelével egy száguldó vonaton mérkőzik meg, és a két szuperhős közel 5 percen keresztül gyepálja egymást. A székbe szögező küzdelem során Pókember többször is életveszélybe kerül (például az ellentétes irányból közeledő vonat miatt), de saját ügyessége és fonalai révén rendre megússza a bajt, sőt még mások életét is megmenti a csata közben. (Bár már nem a harc része, a látvány szempontjából a vonat megállítása is megér egy misét.) 

8. Farkas vs. Yakuza (Farkas, 2013)

http://wwsick.com/wp-content/uploads/2013/11/419.jpg

Ha Pókember és Octopus egy száguldó vonaton harcolnak, akkor Farkas és Yakuza küzdelmének színhelyére nincs is szó. Ők Tokió (és a világ) leggyorsabb vonatát választották a csata helyszínéül, így a szélvészgyors tempó már természetéből fogva garantálta az észbontó látványt. A viszonylag rövid jelenetsor masszív látványorgia; remekül megkoreografált harci jelenetekkel büntet - moziban valósággal a 3D ünnepét jelentette.

7. Megtorló vs. Az Orosz (A Megtorló, 2004)

http://www.liveforfilms.com/wp-content/uploads/2011/10/punisher-russian-510x218.jpg

Maga a film nem túl jelentős, de Megtorló és az orosz óriás verekedése önmagáért beszél. A brutális jelenet során alaposan helybenhagyják a kőkemény Megtorlót. Valóságos bűnös élvezet végignézni a csépelést, az alatta futó klasszikus dallamok pedig egyfajta abszurd színezetet kölcsönöznek a jelenetnek. Nagyszerűen kidolgozott, hatásos szcéna, ami az abszurd és a brutális együtthatójával adja tudtunkra a Megtorló sebezhetőségét. 

6. Marv vs. Kevin (Sin City, 2005)

http://basementrejects.com/wp-content/uploads/2012/03/sin-city-marv-kevin1.jpg

A Sin City hemzseg a csodálatosan megkomponált jelenetektől, szóval komoly kihívás volt kiválasztani egyet a sok közül. Választásom azért esett Marv és Kevin küzdelmére, mert itt nemcsak két egyszerű szuperhős, hanem két "fazon" feszül egymásnak - a férfias őserő, ami lomhának tűnik, de kőkemény, illetve az ellenszenves girnyó, aki idegesítősen ügyes és fürge. Mickey Rourke és Elijah Wood tökéletes választás volt a szerepre, összecsapásuk minden pillanata izgalmat, stílust, brutalitást, megkapó látványt rejt magában. 

5. Hellboy vs. Sammael (Hellboy, 2004)

http://creatureboy.com/media/2585/02_sammaelHellboySteele.jpg

Választhattam volna jelentősebb harcot is, hiszen Hellboy nemcsak holmi démonokkal (pl. Sammael) kapott hajba útja során, hanem igazi nagyágyúkkal is, nekem viszont mégis a Sammael elleni összecsapás volt a kedvencem. Hogy miért? Sammael egy undorító lény, aki belecsöppen az emberek (és egy nagyváros) világába, hogy összemérje erejét a Pokolfajzattal, vagyis Hellboy-jal. Percekig tartó agyabugyálásuk során több helyszínre is "betérnek", miközben az emberek fejvesztve menekülnek a közelükből - és miközben jókora pusztítást végeznek el. Humoros technikai bravúr ez, és még a kiscicák is megússzák a végén.

4. Komédiás vs. Adrian Veidt (Watchmen, 2009)

http://www.geekbinge.com/wp-content/uploads/2014/05/Death_of_a_Comedian.png

A Watchmen egésze kiváló munka, és a filmet nyitó jelenet ehhez mérten nem kevésbé zseniális, vagyis rögtön megadja az alaphangulatot, és berántja a nézőt a történetbe. Régi, nosztalgikus életérzést közvetítő zenével indít, miközben folyik a közelharc a Komédiás és egy ismeretlen betolakodó között. Rendkívül erőteljes, ellentmondást nem tűrő fellépéssel van dolgunk, noha még fogalmunk sem lehet, hogy ki az, aki ennyire elpáholja a Komédiást. A jelenetet ily módon belengi egyfajta sötét, rejtélyes légkör, ami olyan hangulatos, hogy még a belassítások művisége sem zavarja a szemet, sőt - meg merem kockáztatni, hogy - ezáltal még hatásosabb lett a kézitusa.

3. Pókember vs. A Gyík (A csodálatos Pókember, 2012)

http://www.rellimzone.com/images/movies/the-amazing-spider-man-2012-movie-12.png

Stan Lee páratlanul ötletes és eredeti szerepeltetése tornázta fel ennyire Pókember eme összecsapását a listámon, de persze ehhez az is kellett, hogy A Gyík ennyire vérszomjasnak tűnjön egy szokványos amerikai középiskola folyosóján. Talán maguk az alkotók is megrettentek "teremtményüktől", ezért is tették bele Lee jelenlétét, valamint Pókember folytonos vicceskedése sem maradhatott el (jelezvén mintegy, hogy nem horrorfilm ez, csak egy aranyos látványmozi egymásra mérges képregényfigurákkal teletömve). 

2. Hulk vs. Förtelem (A hihetetlen Hulk, 2008)

http://i53.photobucket.com/albums/g42/hail2theking/The%20Movies/PDVD_059.jpg

A Pókemberes jelenettel ellentétben a Hulk-mozi ominózus összecsapása nem vesződött a humorral. Förtelem fizimiskája olyan brutálisra sikeredett, hogy bőven elmenne még egy horrorfilmben is, de persze nem minden a külső. Hulk itt végre igazán ellenfelére akadt, és ennek fényében a jelenet igazi adrenalinbomba, a pusztításból fakadó látvány pedig lélegzetelállító, ráadásul jó hosszú, több mint 10 perces a mészárlás.

1. Batman vs. Bane (A sötét lovag - Felemelkedés, 2012)

http://cdn.wegotthiscovered.com/wp-content/uploads/The-Dark-Knight-Rises-Bane-vs.-Batman-header.jpeg

Batman és Bane első összetűzése során utóbbi alaposan móresre tanítja a Denevérembert. Mindezt a film kamerája olyan zsigeri módon tárja elénk, hogy csak tátjuk a szánkat, látva a gonosz elképesztő testi erejét és ezzel egy időben Batman megsemmisülését. A sötét, vészjósló helyiség, ahol a csata zajlik (valójában a föld alatt) tovább erősíti azt a nyomasztó érzést, amit az összecsapás egyértelmű végkimenetele okán érzünk. Komótos, mégis brutális verekedés ez, a happy end totális megcsúfolása.  

 

 


Szólj hozzá