2015. ápr 06.

Akiknél működik a kémia

írta: Umberto
Akiknél működik a kémia

az elmúlt évek legsikerültebb párosai a filmvásznon

Keira Knightley + Guillaume Canet (Tegnap éjjel, 2010)

http://media.zoom-cinema.fr/photos/6720/guillaume-canet-et-keira-knightley.jpg

Csupán egyetlen éjszaka, az mégis érzelmi lavina. Ezzel a mondattal jellemezhetjük Joanna (Keira Knightley) és Alex (Guillauma Canet) kapcsolatát, ami a múltbéli események után egy véletlen (?) találkozást követően ismét újjáéled. Ha csak egy estére is, de a régi szerelem újra fellángol, a páros között pedig szinte tapintható a mély vonzalom. Lásd a videót alább:

Amy Adams + Matthew Goode (Szökőhév, 2010)

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/96/fe/b9/96feb9beabf449bfe85fb50a33a92b81.jpg
Anna (Amy Adams) és Declan (Matthew Goode) kezdetben imádják utálni egymást, aztán ebből az utálatból szép lassan szerelem lesz. A helyzet persze az, hogy a külső szemlélő - vagyis a néző - számára már a legelső alkalommal is egyértelmű a "kémia", úgyhogy igazán szórakoztató (és megható) követni a cinikus szekálás útját a féltő szerelem felé.

Anne Hathaway + Jim Sturgess (Egy nap, 2011)

http://cdn02.cdn.justjared.com/wp-content/uploads/headlines/2011/05/anne-hathaway-jim-sturgess-one-day-trailer.jpg
Egy szerelem drámai története arról, hogy mihez vezet az, ha nem látjuk, ha nem vesszük észre azt, akit a lelkünk mélyén mindenkinél jobban szeretünk. Emma (Anne Hathaway) és Dexter (Jim Sturgess) kapcsolata minden évben egyetlen napból állt, és ezek a napok egymaguk mindig a következő évet határozták meg a számukra. Anne Hathaway ezidáig számos romantikus filmben játszott, de egyetlen partnerével sem működött olyan erősen a kémia, mint Jim Sturgesszel az Egy nap c. filmben.

Teresa Palmer + Nicholas Hoult (Eleven testek, 2013)

http://www.flicksandbits.com/wp-content/uploads/2013/01/warm-bodies-teresa-palmer-nicholas-hoult.jpg
Kristen Stewart helyett a szőke Kristen Stewartot, vagyis Teresa Palmert csodálhatjuk a hősnő szerepében, vámpír helyett pedig egy zombi lesz a a lány szerelmének céltáblája. R (vö. Rómeó) és Julie (vö. Júlia) bizarr kapcsolatának története nem az első szerelem ember és zombi között, hiszen a Fido - Hasznos a zombi a háznál c. horror-vígjáték már 2006-ban feltalálta a spanyol viaszt. Ám a szerelem e különös formája az Eleven testekben lép az evolúció útjára. (Aki látta a filmet, tudja, hogyan értem.)


Michelle Williams + Ryan Gosling
(Kék Valentin, 2010)

http://www.eonline.com/eol_images/Entire_Site/20100115/425.bluevalentine.williams.gosling.lc.011510.jpg

Egy meglehetősen abszurd világ után ugorjunk vissza a valóságba! Cindy (Michelle Williams) és Dean (Ryan Gosling) kapcsolata úgy indult, mint valamennyi párkapcsolat: az ismerkedés izgalmával és az örömmel, hogy szeretünk és szeretve vagyunk. Persze fiatalság bolondság, úgyhogy a kapcsolat úgy folytatódik, ahogy sajnos a legtöbb szerelmi viszony, vagyis életszerűen. És ehhez az életszerűséghez kellett, hogy Williams és Gosling ilyen csodálatos módon összepasszoljanak. 

Shailene Woodley + Ansel Elgort (Csillagainkban a hiba, 2014)

http://www.weeatfilms.com/wp-content/uploads/2014/06/The-Fault-in-Our-Stars-Swoon_612x3801.jpg

Az utóbbi évek egyik legmegrendítőbb tiniromantikája Hazel (Shailene Woodley) és Augustus (Ansel Elgort) párosához kötődik. A két fiatal egy, rákosoknak tartott terápiás csoportban ismerik meg egymást, és a fiúnak rögtön megtetszik a halálos beteg lány. Később Hazel is szerelmes lesz, és együtt - a szerelem adta boldogsággal - fedezik fel a világból az utolsó heteket. Fájdalmasan szép film, ami korántsem lenne ilyen működőképes Woodley és Elgort egymásra - és a nézőre - gyakorolt kölcsönhatása nélkül.

Elisabeth Harnois + Jesse McCartney (Keith, 2008)

http://1.bp.blogspot.com/-3jr5U6-8K04/TcNWwPUDGPI/AAAAAAAAGB4/pVytTa5oPH4/s1600/Keith_2008_Jesse%2BMcCartney-Elisabeth%2BHarnois_%25231.jpgA felszínesnek tűnő, népszerű szőke lány, Natalie (Elisabeth Harnois) és a titokzatos se nem jó, se nem rossz fiú Keith (Jesse McCartney) szerelmi története is a kémiának köszönheti hatását. A film azt a bárki számára ismerős folyamatot ábrázolja, amikor az egyik fél minél jobban visszahúzódik, a másik fél annál jobban kíváncsi rá. A két színész között létrejövő kémia egy kisebb csoda, hiszen a forgatás idején a címszereplőt alakító Jesse McCartney mindössze 20 éves volt, a lányt játszó Elisabeth Harnois pedig 28. 

Alexis Bledel + Bryan Greenberg (A jó pasi, 2009)

http://1.bp.blogspot.com/-rAFxUILsqPQ/TapxvJ6aAqI/AAAAAAAAAJU/WkpwqoXuH5Q/s1600/the-good-guy-2-550x365.jpgBeth (Alexis Bledel) és Daniel (Bryan Greenberg) rokonlelkek, de kezdetben ezt még nem tudják egymásról. Beth foglalt, Daniel pedig túlságosan is tiszteletben tartja azt, hogy a lány a munkatársának a barátnője. Ám miközben a menősködő szoknyavadász Tommy (Scott Porter) fűvel-fával csalja a naiv Beth-t, addig Daniel és a lány között egy mély, a rokonszenven is túlmutató vonzalom alakul ki.    

Scarlett Johansson + Joaquin Phoenix (A nő, 2013)

http://static.gamesradar.com/images/totalfilm/j/joaquin-phoenix-scarlett-johansson-and-rooney-mara-star-in-first-trailer-for-her-watch-now-142347-a-1375945564-470-75.jpgMinden kétséget kizáróan a filmtörténet egyik legkülönlegesebb szerelmes párja Samantha (Scarlett Johansson) és Theodore (Joaquin Phoenix). Hiszen nemcsak egy zombi, hanem adott esetben egy operációs rendszer, vagyis egy hang iránt is érezhet szerelmet az ember; nem kell hozzá más, csak mérhetetlen magány és túlcsorduló fantázia. Phoenix és Johansson párosa egy - szó szerint és átvitt értelemben is - páratlan páros.

Rose Byrne + Hugh Dancy (Adam, 2009)

http://graphics8.nytimes.com/images/2009/07/29/arts/Adam600.jpg
Milyen az, ha egy Asperger-szindrómás ember beleszeret valakibe? A film erre a kérdésre keresi a választ, félig drámai, félig vicces, de mindenképp romantikus formában. Adam (Hugh Dancy) mindent megtesz azért, hogy elbűvölje az áhított Beth-t (Rose Byrne), de ez nem könnyen, hiszen a nő kezdetben nem lát túl a férfi betegségén. Ám bárhogy is alakuljon kapcsolatuk sorsa, Byrne és Dancy közös jelenetei élményszámba mennek.

Shailene Woodley + Miles Teller (Az élet habzsolva jó, 2013)

http://cdn1.walkerartcenter.org/static/cache/82/82be1a35bdd197cdb228bea4120f7e72.jpg

Aimee (Shailene Woodley) és Sutter (Miles Teller) szerelmének sztorija nem jutott el a magyar mozikba, ám az interneten futótűzként terjedt a hír: Az élet habzsolva jó egy igazi romantikus gyöngyszem, amit mindenféleképp látni kell. Ezt az állítást magam is osztom, hiszen Woodley és Teller annyira összepasszolnak és olyan természetességgel alakítják a szerelmest, hogy azt egyszerűen nem lehet nem szeretni. Közös útjuk során van minden: dráma, humor, bánat és öröm - egyszóval az élet maga. Az utolsó montázs pedig katartikus.

EVA + WALL-E (WALL-E, 2008)

https://38.media.tumblr.com/f7fad3a6ec30eaf1ca46e110518049c3/tumblr_n74nzjt20m1tx9vazo1_500.gifAz Eleven testek és A nő után ismét egy nem megszokott felállás, ezúttal teljesen nélkülözve az emberi tényezőt. A kis robot WALL-E egy nála jóval fejlettebb robotlányba (EVA) szeret bele, és ezt az érzést a lehető legemberibb módon ábrázolták az alkotók. Tény az is, hogy WALL-E az egyetlen hősszerelmes, aki az égbe, a csillagok közé is követi a szeretett "asszonyt". 

Kajol Mukherjee + Shahrukh Khan (A nevem Khan, 2010)

http://musichitzz.com/wp-content/uploads/2014/06/41.jpg
Khan (Shahrukh Khan) elsődleges célja az, hogy személyesen elmondhassa az amerikai elnöknek, hogy "nem vagyok terrorista", de miközben erre készül, útja során találkozik egy lánnyal, aki soha nem tapasztalt érzéseket ébreszt benne. Mandira (Kajol) csakhamar viszonozza a férfi érzéseit, de kapcsolatuk - a férfi "küldetése" és mentális betegsége miatt - nem lesz végig felhőtlen. Súlyos romantikus dráma ez, a legjobb fajtából.

Liana Liberato + Luke Bracey (Vissza hozzád, 2014)

http://cdn4.teen.com/wp-content/gallery/liana-liberato-the-best-of-me-facts-quotes-bio/liana-liberato-the-best-of-me.jpg

Maga a film nem lett az igazi, mint ahogy Michelle Monaghan és James Marsden kémiája sem az, de a fiatalabb énjük, vagyis Liana Liberato és Luke Bracey menti a mundér becsületét. Ők azok, akik lerakják a romantikus alapokat és megágyaznak a későbbi drámának. Párosuk igazán emlékezetes; kár, hogy nem jutott több idő rájuk.

Dakota Fanning + Jeremy Irvine (Most jó, 2012)

http://idiomsgotothemovies.com/wp-content/uploads/2015/01/Now-is-good-idiomsgotothemovies-as-Mr-Edda.jpg
A leukémiában szenvedő Tessa (Dakota Fanning) listát készít arról, amit még át szeretne élni a halála előtt. A listán a szerelem, illetve a szex is helyet kap. A tizenhét éves lány beleszeret Adambe (Jeremy Irvine), és igyekszik olyan mélyen és intenzíven megélni ezt a megismételhetetlen, csodálatos érzést, amennyire csak lehetséges. A legfőbb karakterek itt is nagyon a helyükön vannak, és ez is egy igazán embert próbáló alkotás.

 

 

 

Szólj hozzá