2015. ápr 21.

A 21. század tucatnyi remek egy-helyszínes filmje

írta: Umberto
A 21. század tucatnyi remek egy-helyszínes filmje

Ördög (2010)
http://sorozatportal.hu/sites/sorozatportal.hu/files/users/A-fraid/Devil-2010-1.JPG

A helyszín: egy lift.
Műfaj: horror.

Az M. Night Shyamalan (Hatodik érzék, Jelek) ötlete alapján készült "démonos" horrorfilm a régről ismert Cluedo társasjáték dramaturgiáját követi: a liftben lévő emberek folyamatosan hullanak, mint a legyek, de nem tudni, hogy ki a gyilkos. Az egyes gyilkosságok megtörténtekor a biztonsági kamera képe eltorzul, a lift pedig elsötétül, vagyis folyamatosan találgathatunk, hogy ki a "hunyó". A liftbe ragadt emberek persze mindig a másikat gyanúsítják, és előbb-utóbb mindenki a gyanakvás áldozata lesz. Csakhogy ahogy telik-múlik az idő, úgy lesz egyre kevesebb a gyanúsított, és az sem titok, hogy a végén már csak ketten maradnak a liftben. Az egyikük a gyilkos, a másikuk az áldozat. De vajon ki kicsoda?  

9. 1408 (2007)
http://www.themoviebinge.com/1408.jpg

A helyszín: egy hotelszoba
Műfaj: horror

A kivételesen jól sikerült Stephen King-adaptációban a szellemek létezését illetően szkeptikus főhős szándékosan egy olyan szobát vesz ki, ami - úgy hírlik - kísértetjárta. A férfi be akarja bizonyítani (mint már megtette azt számos esetben), hogy csak mendemonda a szellemjárás. Ámde ezúttal olyasmi történik, amiről még csak nem is (rém)álmodhatott: a szoba valósággal megelevenedik, a megmagyarázhatatlan események pedig - úgy tűnik - a főhős életére törnek.

Pánikszoba (Panic Room, 2002)
http://www.awardsdaily.com/wp-content/uploads/2013/03/600full-panic-room-photo.jpgA helyszín: egy lakás (azon belül egy ún. pánikszoba).
Műfaj: thriller.

David Fincher két kultikus film (Hetedik, Harcosok klubja) után a macska-egér párharcon alapuló dramaturgiát választotta következő művészi kihívása gyanánt. Ám ez a macska-egér küzdelem korántsem volna annyira feszült és érdekes, ha nem egyetlen helyszínen játszódna, mégpedig egy lakásban, illetve annak pánikszobájában. A szoba nyújt menedéket anyának (Jodie Foster) és lányának (Kristen Stewart), amiről azonban a betörők szinte azonnal tudomást szereznek, és addig bizony nem hajlandók elmenni, amíg le nem számolnak az őket bűncselekményen rajtakapó szemtanúkkal.  
 
Az őslakó (The Man from Earth, 2007)
http://www.debrecensun.hu/media/2015/04/16-129091-movie-of-the-week/filmdroid-580x329.jpgA helyszín: egy szoba.
Műfaj: dráma.

Az utóbbi évek egyik legérdekesebb és legeredetibb filmje egy olyan ember történetét meséli el, aki azt állítja magáról, hogy ősidők óta létezik. A történészként dolgozó férfi  tanárkollégáival osztja meg eddigi életét, és próbálja megmagyarázni nekik, hogy miért kell "lelépnie". A halhatatlanság elméletét kezdetben persze senki sem hiszi el, ám aztán - a zseniális 12 dühös ember mintájára - egyre többen kezdenek hinni a férfinak.

Cukorfalat (Hard Candy, 2005)
http://static.est.hu/kepek/68/galeria/68944_galeria_cukorfalat2.jpgA helyszín: egy szoba.
Műfaj: thriller.

A pedofil-ellenes feminista (mások szerint épp hogy anti-feminista) thriller az ún. rape and revenge-filmek dramaturgiát követi - annak ellenére, hogy itt a tettleges megerőszakolás nem történik meg (a bosszú viszont annál inkább). A piroska és a farkas mese inverzének is betudható sztori szerint adott egy fiatalkorú lány, aki az interneten megismerkedik egy harmincas hódítóval. A személyes találkozóra is sor kerül, sőt a pár hamarosan szobára is megy, ám a szobában a férfi korántsem azt kapja, amit várt, hanem amit megérdemelt.

Élve eltemetve (Buried, 2010)
https://m.blog.hu/sm/smokingbarrels/image/buried-1.jpgA helyszín: egy koporsó.
Műfaj: thriller.

A Ryan Reynolds főszereplésével készült film azon kevés alkotások egyik, amik ténylegesen csak és kizárólag egyetlen helyszínen játszódnak. Ez a helyszín pedig nem más, mint egy koporsó, mélyen a föld alatt, ahonnan a főhős próbál kiszabadulni. Egyetlen "társa" egy mobiltelefon, aminek a segítségével hívásokat fogadhat és adhat. A történet során szép lassan kiderül, hogy miért került a föld alá, és ki tette ezt vele. Ám ahogy fogy a levegő, úgy fogy a remény is, hogy a férfi valaha is kiszabadul.
A filmet klausztrofóbiában szenvedők messzire kerüljék el!

Kihűlve (Frozen, 2010)
http://static.guim.co.uk/sys-images/Admin/BkFill/Default_image_group/2010/9/22/1285176725953/Frozen---2010-005.jpgA helyszín: egy sífelvonó.
Műfaj: horror-thriller.

A balta c. kultikus horrorfilm rendezője, Adam Green a slasher vértől csatakos világa után egy igazi túlélőfilmet készített, amelynek színhelye egy sílift. Ez a sílift ad otthont három fiatalnak, akik a nyitvatartási időn túl emelkednek a magasba, hogy még utoljára kihasználják a hóborította csúcsok szolgáltatásait. "Illegálisan" ülnek fel az utolsó felvonóra, úgyhogy a műszak lejárta után hazatérő dolgozók nem is foglalkoznak velük. A fiatalok épp a magasban járnak, amikor a fények kialszanak, az áram megszűnik, a lift pedig hirtelen leáll. És mivel a sípálya csak a következő hétvégén nyit ki legközelebb, a három főhős bizony komoly gondoknak néz elébe.   

A fülke (Phone Booth, 2002)
http://blogs.whatsontv.co.uk/movietalk/files/2011/08/PHONE-BOOTH-free_114.jpgA helyszín: egy telefonfülke.
Műfaj: thriller.

A Joel Schumacher (Összeomlás, Mindörökké Batman) rendezte thriller alapötlete anno már magát Alfred Hitchcockot is foglalkoztatta. A film egy utcai telefonfülkében játszódik, ahol a telefonkagyló váratlanul megszólal. Egy épp arra járó férfi (Colin Farrell) veszi fel a telefont, és akkor még csak nem is sejti, hogy ezzel élete legnagyobb hibáját követi el. A vonal túlsó végén jelentkező hang azt állítja, figyeli a férfit, aki ha kilép a fülkéből, lövést kap a fejébe. Hogy miért? Nos, erről szól a film, mert bár látszólag semminek sincs, valójában mindennek megvan a maga oka.  

A kísérlet (Das Experiment, 2001)
http://31.media.tumblr.com/7a2b1b3d0b3559a0a73c85437e7da8f1/tumblr_mqcrxpha9i1r0vt5co1_500.gifA helyszín: egy börtön.
Műfaj: thriller.

Az igaz történeten alapuló film az emberi természet legmélyebb bugyraiba enged bepillantást, és ez most nem csak valamiféle lózung szintjén jelenik meg a thriller során, hanem ténylegesen, hiszen az eredeti (értsd: a valóságban megtörtént) börtönkísérletnek is az volt a célja, hogy az emberi viselkedés változását kutassa, amennyiben az ember társadalmi helyzete (hierarchikus elhelyezkedése) azonnal és gyökeresen megváltozik. Adott két csoport: az egyik a őrök, a másik a rabok. A válogatott egyének mind civilek, de hamarosan túlságosan is alkalmazkodni kezdenek nekik szánt szerepükhöz. Az őrök ragaszkodnak hozzá, hogy itt ők diktálnak, a rabok pedig fellázadnak a kialakult és egyre jobban eldurvuló helyzet ellen.

Szolgálatkészség (Compliance, 2012)
http://3brothersfilm.com/wp-content/uploads/2013/02/Compliance-2-1024x576.jpgA helyszín: egy gyorsétterem (azon belül egy raktárhelyiség).
Műfaj: dráma.

Ismét egy kőkemény dráma, amiről már volt szó korábban, mégpedig itt: http://caitimor.blog.hu/2015/02/06/az_elmult_10_ev_15_legjobb_filmje_amit_az_oscar_teljesen_mellozott

Akárcsak A kísérlet, ez a film is megtörtént eseményeket dolgoz fel. A gyorsétteremben dolgozó fiatal lányt azzal vádolja a telefonon bejelentkező rendőrség, hogy lopott az egyik vendégtől. A lány persze mindent tagad, főnökasszonya azonban - törvénytisztelő állampolgárként - pontosan követi a rendőr utasításait, ami elmegy a végsőkig, sőt még azon túl is.  

Visszajátszás (Tape, 2001)
http://kritikustomeg.org/pix/mid/p278050224494.jpg
A helyszín: egy szoba.
Műfaj: dráma.

Richard Linklater (Mielőtt felkel a Nap, Sráckor) mindig is ambiciózus alkotó volt, ezt már a 2001-es Visszajátszás c. kamaradrámája is bizonyítja. Az össz-vissz három szereplőt felvonultató film a párbeszédek során kibontakozó konfliktusokra helyezi a hangsúlyt, a néző pedig folyamatosan elbizonytalanodik a "jófiú" szerepét illetően. Egy, évekkel ezelőtti eseményre is fény derül, de nem tudni, hogy ki mond igazat és ki hazudik.
A film egy sikeres színdarab alapján készült, ami Stephen Belber nevéhez fűződik.
 
Fűrész (Saw, 2004)

http://images4.fanpop.com/image/photos/18300000/Saw-2004-saw-18365182-900-506.jpg
A helyszín: egy fürdőszobának beépített raktárhelyiség.
Műfaj: horror.

Listám zászlóshajójáról, a Fűrészről kevesen tudják, hogy valójában egy korábbi rövidfilm "megnyújtott" változata, ami annak idején (2003-ban) a youtube videómegosztó slágerfilmje volt. Ez a nem várt siker ösztönözte az alkotógárdát arra, hogy egy egész estét nagyjátékfilmet is készítsenek Jigsaw erkölcsi próbatételeiről. A történetről ezúttal fölösleges írni, hiszen a film gyakorlatilag a bemutatása óta világhírnévnek örvend (és teljesen jogosan). Kár volt a folytatásokkal belerondítani a kialakított világba, de hát a pénz beszél, a Kultúrsokk meg csak ugat...

 

 

Szólj hozzá