2015. máj 07.

Az elmúlt 10 év 10 legjobb horrorkomédiája

írta: Umberto
Az elmúlt 10 év 10 legjobb horrorkomédiája

A dög (Feast, 2005)

http://www.ent13.com/images/top_horror_2000-2009/FEAST.jpg

Az alaphelyzet: egy isten háta mögötti kisvárosban néhány ember egy kocsmában reked, ahol meg kell küzdeniük az őket ostromló mutáns szörnyetegekkel.

Horror-faktor: 4 / 5
Humor-faktor: 4 / 5

Abszurd jelenetek sora torkollik egy igazi gore-fesztiválba, amelynek végén a trancsírkedvelő nézők mind a tíz ujjukat megnyalják. A dög persze a nagy többségnél simán kiveri a biztosítékot, finomkodásra senki ne számítson. A paródia jelleget figyelembe véve a szörnyek ábrázolása kifejezetten jól sikerült, a poénok zöme pedig néhány doboz sör után már nem is látszik gusztustalannak. John Gulager filmje még két folytatást ért meg, és hál'istennek egyik se sikerült rosszul. Ja, és ha valakit még nem sikerült meggyőznöm a gusztustalanság felemlegetésével, akkor itt egy újabb érv A dög megtekintése mellett:
https://c1.staticflickr.com/1/69/218628873_fa076a0093.jpgZombieland (2009)

http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/dvd/sony/APlusDetailPages/Zombieland/Z_1_L.jpg

Az alaphelyzet: az emberiség négy túlélője felveszi a harcot a mindent ellepő zombik ellen.

Horror-faktor: 2 / 5
Humor-faktor: 4 / 5

A lista legnépszerűbb tagja nem valamiféle tévedésből, hanem teljesen megérdemelten népszerű. Ruben Fleischer rendező nagyszerű ritmusérzékkel vezényli le a négy karakter sorsát, így a film egyetlen pillanatra sem ül le. Kellőképp undorító, ugyanakkor mindvégig szórakoztató, pörgős zombifilm, magába építve nemcsak helyzet-, hanem jó erős jellemkomikumot is. Bill Murray cameója pedig mindent visz.  

Náci zombik 2 (Dod Sno, 2014)

http://www.kinodisk.com/shots/D446_03.jpg

Az alaphelyzet: évekkel a náci zombik támadása után az egyetlen túlélő arra eszmél a kórházban, hogy a náci fővezér karját varrták az ő hiányzó karja helyére.

Horror-faktor: 3 / 4
Humor-faktor: 4 / 5

Az elmúlt év (második) legjobb horrorvígjátékának még az a ritka bravúr is sikerült, hogy überelte a szintén nem rossz első részt. A náci zombik kalandjainak második eresztése jóval több humort, sokkal több vért és még több ötletet tartalmaz, mint öt évvel ezelőtti elődje. A produkcióra rászánt több pénz tehát nem veszett el, hanem befektették, hogy újabb lehetőségeket aknázzanak ki az alkotók. Az év egyik epic jelenete a náci zombivezér és a komcsi zombivezér közelharca.

A szörnyen lassú gyilkos a rendkívül eredménytelen fegyverrel (The Horribly Slow Murderer with the Extremely Inefficient Weapon, 2008)

http://tw.blog.voicetube.com/wp-content/uploads/2013/03/The-Horribly-Slow-Murderer-with-the-Extremely-Inefficient-Weapon_1.jpg

Az alaphelyzet: egy szörnyen lassú gyilkos egy rendkívül eredménytelen fegyverre próbál meg minél több embert levadászni.

Horror-faktor: 1 / 5
Humor-faktor: 5 / 5

Az alkotás tulajdonképpen nem más, mint a világ leghosszabb ideig tartó gyilkosságának a rövidfilmes ábrázolása. Rövidfilm, igen, de lehetne még sokkal rövidebb is, ha alkotója nem akarta volna annyira elnyújtani a történéseket, hogy azok már nem csak egyszerű horrorkomédiát eredményeznek, hanem egyfajta abszurdumot és paródiát is. Ha nincs meg hozzá a hangulatod, akkor fájdalmasan fárasztó tud lenni, de ha nem vagy teljesen józan, akkor örök élmény A szörnyen lassú gyilkos...

Fido - Hasznos a zombi a háznál (Fido, 2006)

http://www.dreadcentral.com/img/reviews/fidopic1big.jpg
Az alaphelyzet: a jövőben járunk, amikor a zombik az emberiség "cselédjeként" szolgálnak, ám hamarosan egy nem várt érzelmi kötődés bontakozik ki a háziasszony és a cseléd között.

Horror-faktor: 2 / 5
Humor-faktor: 3 / 5

A meglehetősen ötletes film ott kezdődik, ahol a többi zombifilm véget ér, vagyis továbbgondolja mintegy a zombi és az ember közti háborús helyzetet. Nem vegytiszta horrorkomédia ez, hiszen a romantikus szál, sőt a családi filmek jellege is átsugárzik a film hangulatán, de mivel már az alaphelyzet igen röhejes, nem maradhatott ki a listámról. Ha a limonádé-történetnek sikerül magába szippantania, akkor bár nem fogjuk a térdünket csapkodni a nevetéstől, de akár még meg is hatódhatunk e furcsa love story láttán.

Slither - Féltél már nevetve? (Slither, 2006)

https://smithsverdict.files.wordpress.com/2013/04/slither1.jpg

Az alaphelyzet: egy kisvárost ellepnek a furcsa, űrből érkezett lények, az egyik lakos ráadásul meg is fertőződik, hovatovább hamarosan teljesen átalakul valami vérszomjas szörnnyé. A vidéki embereknek össze kell fogniuk az egyre kétségbeejtőbb invázió ellen.

Horror-faktor: 4 / 5
Humor-faktor: 3 / 5

A galaxis őrzőinek rendezője, James Gunn már ebben a filmben is megcsillogtatta egyéni humorát, de a Slither feszültségteremtésben sem utolsó. Külön említést érdemelnek az effektek, valamint a zseniálisan gusztustalan maszkok. A kisvárosra telepedő tragikomikus helyzet pedig nemcsak rémálomszerű (tehát horrorisztikus), hanem - az egyik főhős sorsa miatt - némi drámai erővel is bír. Az elmúlt évtized legjobb inváziós horrorkomédiája.

Treevenge (2008)

http://www.gothic.stir.ac.uk/wp-content/uploads/2014/12/treevenge.png

Az alaphelyzet: oly sok karácsony után a fenyőfák megelégelik azt, hogy minden évben a vágóhídra helyezik őket, és úgy döntenek, egységesen bosszút állnak az ünneplő emberiségen.

Horror-faktor: 4 / 5
Humor-faktor: 3 / 5

Az alig több mint negyedórás rövidfilm egy rendkívül brutális paródia, és ha felvesszük szatirikus szemüvegünket, akkor nem szabad, hogy bármin is meghökkenjünk. Egyes képsorokon persze elmoralizálhat az ember (hogy ugyan meddig mehet el az alkotó), de ha túllépünk egy-két morális tabun, akkor a Treevenge igazi bűnös élvezetet okoz. Már az alaphelyzet is kellően elborult, és a megvalósítás ezt még meg is fejeli, úgyhogy a film megtekintése csak megfelelő lelki önfelkészítés után javallott. Azután lehet tárgyalni arról, hogy melyik jelenet volt a nagyobb ötlet. 

Hétköznapi vámpírok (What We Do in the Shadows, 2014)

http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--qA8yR8bi--/c_fit,fl_progressive,q_80,w_636/q8gflupdxob042vz9vel.jpg

Az alaphelyzet: egy stáb dokumentumfilmet készít egy olyan vámpírcsapat mindennapjairól, akik már évszázadok óta ismerik egymást.

Horror-faktor: 2 / 5
Humor-faktor: 5 / 5

Amikor már azt hittem, hogy 2014 nem hoz újabb műfaji gyöngyszemet (nekem a sokak által agyondicsért Housebound nagyon nem jött be), akkor egyszer csak berobogott a Hétköznapi vámpírok, egyenesen a távoli Új-Zélandról. A filmet egyértelműen a főbb karakterek viszik a hátukon, mert mind akkora telitalálat, hogy képtelenség nem megkedvelni őket, már a legeslegelejétől. Persze történet is van, bonyodalom, sőt még gonosz vérfarkasok is, de ez csak hab a tortán: a vámpírok olyan nagyszerű csapatot alkotnak a vásznon, hogy bármiféle nagy sztori nélkül is elnéznénk őket, ahogy például veszekednek azon, hogy ezen a héten ki mosogasson.  
A valaha készült egyik - ha nem a - legjobb vámpírkomédia.

Kutyaház (Doghouse, 2009)

http://allforpeople.net/uploads/posts/2011-04/1302540244_1299573899820.jpeg

Az alaphelyzet: hét jó barát egy isten háta mögötti faluba utaznak, ahol azonban kiderül, hogy a férfilakosságot felfalták a vegyi anyaggal fertőzött női zombik - és most ők heten kellenek a kiéhezett csajoknak. 

Horror-faktor: 2 / 5
Humor-faktor: 5 / 5

Angol humor és pergő cselekmény, abszurd helyzetek, jó dumák és körömrágós izgalom - ez mind Jake West filmje. És igen, mondjuk ki: jobban sikerült, mint a híres Haláli hullák hajnala, ennek ellenére azt szinte mindenki ismeri, a Kutyaházat pedig csak nagyon kevesen. A film során a hősök olyan sok humoros szituációba keverednek, ami akár három filmet is megtölthetne, úgyhogy nem ritkán csak kapkodjuk a fejünket, hogy ne maradjunk le a beszólásról, a figuráról vagy az abszurd helyzetről. Hovatovább még egy feminista kurzuson is tananyag lehetne. Mesteri!  

Eleven testek (Warm Bodies, 2013)

http://oyster.ignimgs.com/wordpress/stg.ign.com/2013/01/warm-bodies-hoult-zombie-BD-610x343.jpg

Az alaphelyzet: egy zombi szerelmes lesz egy élő lányba, és ez alapjaiban változtatja meg (nem)életét.

Horror-faktor: 2 / 5
Humor-faktor: 4 / 5

Annyi zombis horrorkomédia után még mindig lehet újat mondani - Jonathan Levine kiváló filmje ezt bizonyítja. Rómeó és Júlia örök érvényű történetét ilyen sajátságos módon még sosem mesélték el, noha az Eleven testek közel sem egy Shakespeare-adaptáció, viszont nem lehet nem észrevenni a számos utalást a irodalmi klasszikusra. A történet nem kevés zseniális mozzanatot tartalmaz (igen, itt még a jól ismert hollywoodi happy endet is ötletesen és jó érzékkel oldották meg az alkotók), ami nem is csoda, hiszen már maga az eredeti Isaac Marion-regény is remekül sikerült. 

Szólj hozzá