2015. máj 27.

Kopogó szellemek

írta: Umberto
Kopogó szellemek

avagy küszöbön álló horrorfilmek

Mostanság mutatják be az 1982-es klasszikus Poltergeist remake-jét, a Kultúrsokk pedig ennek apropóján nézett szét a többi közelgő horrorfilm háza táján. És miközben ezt tettük, folyamatosan összeállt egy lista, ami a legjobban várt horrorfilmeket ajánlja az olvasónak. Mégpedig egy 13-as lista. Íme:

Az emberi százlábú III

http://cdn.fansided.com/wp-content/blogs.dir/304/files/2015/04/09-centipede.w529.h352.2x.jpg

Tom Six rendező tovább építi magánmitológiáját, és ez a mitológia most már tényleg nagyon hosszú. Az emberi százlábú eredetileg "csak" három emberből állt, aztán a második felvonásra ez a különös teremtény már huszonnégy lábbal rendelkezett. Most jött el az ideje annak, hogy a százlábú immár végső formáját is elnyerje, ami nem kevesebb, mint ötszáz emberi összetevőt jelent, vagyis a harmadik részben Six nem érte be egy egyszerű százlábúval, neki ezerlábú kellett. 

Gyanítható, hogy bizonyos országokban a trilógia harmadik darabja is tiltott gyümölcs lesz, de ez minket a legkevésbé sem érdekel. Sokkal inkább az, hogy ez a gyümölcs ehető legyen, sőt ízletes, de azért kellően rágós. Olyan, mint az előző két rész: horrortörténeti filmcsemege. 

Magyar bemutató: szinte biztosan nem lesz.

Insidious: Chapter 3

http://www.blastr.com/sites/blastr/files/Insidious-chapter-3-creepy.jpg

A nagyszerű első részt egy bűnrossz második követett, úgyhogy itt az idő, hogy az alkotók kiköszörüljék a csorbát. Az alaptörténet szerint a médium Elise Rainier egy olyan tinédzseren próbál segíteni, akit egy veszedelmes természetfeletti létforma vett célba.

A sztori tehát nem sok újdonsággal kecsegtet, de ezt ne is várjuk, sőt nem is feltétlenül baj, hiszen az első rész sem az egyediség okán nyerte el sokak tetszését. Amit viszont joggal elvárunk: feszültség, sötét hangulat és hatásos ijesztgetés. Ha ebből a háromból csak egyet sikerül teljesítenie, akkor jobb lesz, mint a második rész, és végre nyugodtan hajthatjuk álomra fejünket (vagy mégsem). 

Magyar bemutató: június 18.

The Gallows

http://images.fandango.com/images/fandangoblog/thegallowsmain900.jpg

Húsz évvel ezelőtt egy kisvárosi színdarab előadásán szörnyű tragédia történt. Húsz évvel később a színtársulat úgy próbál tisztelegni a tragédia évfordulóján, hogy ugyanott ugyanazt a darabot játssza el. Ez viszont nem bizonyul jó ötletnek.

Áldoksi horror nyomasztó képi világgal és hatásos sokkeffekttel - ez az, ami a másfél perces előzetesből kiderült.  Két fiatal rendező (Travis Cluff és Chris Lofing) első szárnypróbálgatása a film, aminek első kritikáira már nagyon kíváncsiak vagyunk. Lehet, hogy ez lesz az év egyik meglepetéshorrorja?

Magyar bemutató: esélytelen.

The Vatican Tapes

http://www.horrorsociety.com/wp-content/uploads/2015/04/The-Vatican-Tapes-image-2.jpg

Ördögűzős horrorfilm a jól ismert alaphelyzettel: két pap egy fiatal lányból próbál meg kitakarítani egy veszedelmes sátáni létformát.

Az eddig csupán társrendezőként dolgozó Mark Neveldine filmjét épp a Poltergeist miatt tették át egy júliusi időpontra, gondolván, hogy az agyonhype-olt remake mellett labdába sem rúghatnának. Az első képek és az előzetes mindenesetre biztató, a Djimon Hounsou és Michael Pena által játszott pap-páros pedig szintén remek választásnak tűnik. A képi világra sem lehet panaszunk, az pedig külön öröm, hogy az alkotók nem erőltetik a found footage-jelleget. Ennek ellenére nem lehetünk optimisták: a kliséhegyek, a már ezerszer látott sablonok könnyen a produkció fejére nőhetnek, ami akár a feszültség rovására is mehet.     

Sinister 2

http://cdn1-www.shocktillyoudrop.com/assets/uploads/2015/04/Sinister2c.jpg

Az utóbbi évek egyik legrémisztőbb filmjének folytatása könnyen az Insidious tévútjára léphet. Még egyszer ugyanaz a vicc már nem üt akkorát, legfeljebb akkor, ha másodszorra még jobban meséljük el, mint első alkalommal. Scott Derrickson rendező ezúttal csak a forgatókönyvet vállalta, amiből Ciarán Foy készített filmet, méghozzá az a Ciaran Foy, akinek nevéhez a Citadella c. baljós hangulatú horrorfilm fűződik. A főszerepet - Ethan Hawke híján - Shannyn Sossamon játssza, és szükség is lesz rá, mivel az első rész sikere Hawke nagyszerű alakításán is múlott.

A magyar bemutatóról még nincs hír, de remélhetőleg ez csak idő kérdése. Amerikában augusztus végétől lesz látható a film.  

Knock Knock

https://pmcvariety.files.wordpress.com/2014/12/knock-knock-keanu-reeves.jpg?w=670&h=377&crop=1

Keanu Reeves két jó csak közé keveredik (lásd a fenti képet), szóval nincs valami rossz dolga. Vagy mégis? Az éjszaka bekopogó hölgyek társasága rémisztő események lavináját indítja el.

A rendezői székben a horror berkekben jól ismert Eli Roth ül, ami egyeseknél a sikerre, másoknál meg a bukásra jelent garanciát. Látva a rendező eddigi munkásságát (Kabinláz, Motel) a Kultúrsokk inkább az utóbbi felé húz, ennek ellenére mindenki kaphat még egy esélyt. Új filmjének alapsztorija végre valódi feszültséget rejt magában, és ha sikerül a kamarajellegből adódó nyomasztó légkört megteremteni, akkor egy izgalmas pszichothrillert is kaphatunk majd. Vagy inkább egy vérengzős horrort, agyatlan rohangálással...

Reeves pedig jó színész, aki sz.rhoz csak ritkán adja a nevét. Reméljük, a Knock Knock nem e ritka alkalmak egyike lesz.

Magyar bemutató: még nincs kitűzve, de reális esély van rá, hogy nálunk is vetíteni fogják. Nyár végén, esetleg ősszel.

Before I Wake

http://cdn2-www.comingsoon.net/assets/uploads/2015/03/beforeiwakeheader.jpg

Az alapszitu egyetlen tőmondatban: egy kisfiú rémálmai a valóságban is megelevenednek.

Ebből sokat ki lehet hozni, hiszen nagyon ígéretes a szituáció. A rendező az a Mike Flanagan, akinek a mérsékelten ijesztő Oculust köszönhetjük, úgyhogy nyugodtan bizakodhatunk. Flanagan talán most bátrabb lesz, és a mérsékelt ijesztgetés után végre zsigeri módon is eléri majd a vágyott hatást. A színészei megvannak hozzá: Kate Bosworth és Thomas Jane két sokat próbált színész, az előzetes pedig igazán ütősre sikeredett.

Magyar bemutatásról még nem kaptunk hírt, de ami késik, nem múlik. Ez a film alighanem mozifilm lesz itthon is, méghozzá valamikor szeptember-október környékén.

The Visit

http://www.videotarka.com/wp-content/uploads/2015/04/129.jpg

A Föld után is van élet - ezt bizonyíthatja M. Night Shyamalan, ha a nézőknek bejön majd az újabb látogatása (bocs a gyenge szóviccekért). Ráadásul ez most valami más lesz, a rendező ugyanis ezelőtt még sosem nyúlt a komédia műfajához. Jó horrornál és jó komédiánál csak egy valamit nehezebb készíteni: jó horror-komédiát. Vagyis Shyamalan ezúttal kétszeresen is bizonyíthat: egyrészt azt, hogy még mindig nem lehet őt leírni, másrészt azt, hogy jóval univerzálisabb alkotó, mint azt eddig gondoltuk róla.

A rémisztő nagyik és papik látogatása mindenesetre - az előzetes alapján - kellően viccesnek és befo.atósnak tűnik.

Magyar bemutatóról még nem tudunk, de a szeptemberi és az októberi idő lesz a legalkalmasabb a látogatásra.

Victor Frankenstein

http://static.srcdn.com/slir/w700-h350-q90-c700:350/wp-content/uploads/Victor-Frankenstein-Movie-2016-James-McAvoy.jpg

Daniel Radcliffe szerint az új Frankenstein-film forgatókönyve az egyik legjobb forgatókönyv, amit valaha olvasott; és ha ő mondja, hát hinnünk kell Harry Potternek, nem? Főleg ha belegondolunk, hogy a színész még arra is hajlandó volt, hogy megnövessze a haját (és ne holmi parókát hordjon a forgatáson). A Frankenstein-saga előzménytörténete a tudós Victor Frankenstein (James McAvoy) szolgájának, Igornak (Radcliffe) a szemszögén keresztül elevenedik meg, a már említett forgatókönyv pedig Max Landis (Az erő krónikája) munkáját dicséri.

Amerikában október 2-án mutatják be a filmet, ami alighanem hozzánk is eljön majd, csak győzzük kivárni.

Bíborhegy

https://pmcvariety.files.wordpress.com/2014/12/crimson-peak.jpg?w=1000&h=562&crop=1

A sokak által már előre az év legjobb horrorfilmjének kikiáltott Bíborhegy kellemes gótikus borzongást ígér a nézőnek. A művet Guillermo del Toro saját forgatókönyvéből álmodta vászonra, a főbb szerepekhez pedig olyan nagyágyúkat nyert meg, mint Jessica Chastain, Tom 'Loki' Hiddleston és Mia Wasikowska. Már az első képek alapján is egyértelmű, hogy a látványra aligha lesz panaszunk, az eddig leközölt sztori pedig kellően sötét és misztikus. A viktoriánus korabeli Anglia egyik kastélyában játszódik, ahol a feleség (Wasikowska) fokozatosan rájön, hogy kedves férjura (Hiddleston) valójában nem az az ember, akinek mutatja magát. És akkor még a kísértetekről nem is szóltunk...

Magyar bemutató: október 15.

 

Rings

http://www.besthorrormovielist.com/horror-movie-news/wp-content/uploads/2015/01/rings-222-640x331.jpg

Pontosan 10 évvel ezelőtt mászott ki utoljára a kútból Samara, a mindenkire frászt hozó kisleány. Az azóta eltelt évtized során a készítők minden követ megmozgattak, hogy a franchise életben maradjon (pontosabban: újraéledjen), és ennek most meg is lett az eredménye. A stáb teljesen kicserélődött: a japán Nakata Hideót a még ismeretlen Javier Gutierrez váltotta a rendezői székben, a főszerepet pedig a szépséges Matilda Lutz és a nem kevésbé szép Aimee Teegarden játsszák majd a nagy nevű Naomi Watts helyett. A sztoriról egyelőre nem sokat tudni, de annyi bizonyos, hogy Samara ismét szerepelni fog benne, úgyhogy a legnagyobb "húzónév" azért megmaradt.

Magyar bemutató: borítékolható, habár pontos dátum még nincs. A november tűnik a legesélyesebbnek.

Krampus

http://cdn.bloody-disgusting.com/wp-content/uploads/2014/12/Krampus-620x400.jpg

Egy igazi karácsonyi filmcsemegének nézünk elébe, csak most nem jó gyerekek és Télapó, hanem rossz gyerekek és a Krampus lesz a főszereplő. A produkció természetesen nemcsak horror lesz, hanem komédia is egyszersmind, remélhetőleg Michael Dougherty rendező korábbi alkotásának (Adsz vagy kapsz) szellemében elkészítve.  A rendező tehát Halloween után most a Karácsonyt támadja be, és tényleg csak remélni lehet, hogy a Krampus figurája is legalább olyan vicces és egyúttal rémisztő lesz, mint Peeping Tommy az Adsz vagy kapsz-ban. 

Magyar bemutató: december 3.

Köpök a sírodra III

http://www.blairwitch.de/wp-content/uploads/2014/04/I-SPIT-ON-YOUR-GRAVE-3-poster-watermarked.jpg

Már az első rész is egy remake volt (az eredeti mű 1978-as), de már a remake-nek is a 3. részénél járunk (akárcsak A kör esetében). Ezzel persze nincs semmi baj, feltéve, hogy ez a legújabb eresztés képes lesz megközelíteni az első rész színvonalát. A főszereplő leányzó mindenesetre adott (Sarah Butler alakítja Jennifert, vagyis ugyanaz, aki az első részben is játszott). A lányt szörnyű múltja kísérti, no meg egy magánnyomozó, akinek egyre inkább az a meggyőződése, hogy a nő valójában sorozatgyilkos. 

Magyar bemutató: esélytelen. A letöltők majd kapkodnak érte, másnak azonban nem jut a köpetből.

 

 

 

Szólj hozzá