2015. ápr 02.

A horror ismeretlen kincsesbányája

írta: Umberto
A horror ismeretlen kincsesbányája

Olcsó eszközökkel ijesztgetni nem nagy kunszt, jó horrorfilmet készíteni viszont az egyik legnehezebb filmes feladat. Legalább olyan nagy kihívás végig rettegésben tartani a nézőt, mint végig megnevettetni. Miként igazán jó vígjáték, úgy igazán jó horrorfilm is csak nagyon kevés készül szerte a világon. Az alábbi listát viszont kizárólag olyan filmek alkotják, amik amilyen jók, olyan ismeretlenek a nagyközönség előtt. Mit nekünk Annabelle meg Paranormal Activity, ha vannak ezeknél jobbak, sokkal jobbak is, amiket viszont az ismeretlenség homálya fed.
Következzenek hát a közelmúlt horrorfilm-termésének ismeretlen gyöngyszemei!

http://38.media.tumblr.com/10e495c22a7b3e5d7880ee8f78a12a71/tumblr_my8e96pLul1ra4318o1_500.gif

All Hallows' Eve (2013)

http://www.creepyshake.com/uploads/images/all-hallows-eve.jpg

Miről szól? Mindenszentek előestéjén a gyerekek úgy döntenek, megnéznek egy fincsi horrorfilmet, amiben a gyilkosságokat egy őrült bohóc követi el. Csakhogy a fikció és a valóság olykor összemosódik...

Érdekesség, hogy Damien Leone rendező korábban már készített egy rövidfilmet Art, a bohóc egy-két csínytevéséről (The 9th Circle), és most már annyira a téma bűvöletében él, hogy hamarosan kijön a következő "Art-mozi" (Terrifier).   

Cassadaga (2011)

http://www.horrorphilia.com/wp-content/uploads/2013/12/Cassadaga3.jpg

Miről szól? Egy szeánsz során egy gonosz kísértet szabadul el, miközben egy még gonoszabb sorozatgyilkos szedi áldozatait, és ez a két esemény talán nagyon is összefügg egymással. A film főhőse egy fiatal rajztanárnő, aki húga elvesztése miatt keresi-kutatja a túlvilággal a kapcsolatot, de a spiritiszta szeánszoktól végül nem azt kapja, amit várt.

Afflicted (2013)

https://m.blog.hu/sm/smokingbarrels/image/afflicted1.jpg

Miről szól? Két jó barát, Derek és Clif úgy döntenek, hogy kamerával a kezükben körbeutazzák a világot, és rögzítik élményeiket. Útjuk során azonban Derekkel furcsa dolog történik: fizikai ereje megsokszorozódik, képes lesz óriási magasságokba felugrani, miközben víz gyanánt egyre inkább a vért kívánja.

Derek Lee és Clif Prowse áldoksi horrorfilmje remekül szerepelt a különféle díjátadó-ünnepségeken, hiszen Austinban, Barcelónában és Torontóban is sikerült elhoznia a díjat. 

Scary or Die (2012)

http://static3.aintitcool.com/assets2011/scaryordie2.jpg

Miről szól? Több történetből álló horrorantológia, amely - az egymástól eltérő történetek révén - más és más alműfajban (zombifilm, kísértettörténet, vámpírfilm, szörnyfilm) kalandozik. A kisfilm-gyűjtemény legerősebb darabja a "bohócos" sztori, amelytől határozottan feláll majd a szőr a hátadon.

Megan is Missing (2011)

http://media.giphy.com/media/awJpvmYcFZsPe/giphy-facebook_s.jpg

Miről szól? Megan és Amy két jó barátnő, akik egy veszélyes internet-felhasználó csapdájába esnek. Megan hamarosan eltűnik, a rendőrség pedig hiába keresi. De egy-két felvétel talán mégis előkerül a lányról. 

A film rendezője, Michael Goi elsősorban operatőr, méghozzá az Amerikai Horror Story operatőr-csapatának a tagja. Áldokumentarista stílusú horrorfilmje, a Megan is Missing egy igazán nyomasztó élményt nyújt a nézőnek. 

A másik lány (The New Daughter, 2009)

http://www.horrorphile.net/images/the-new-daughter-ivana-baquero.jpg

Miről szól? Kevin Costner lányával furcsa, megmagyarázhatatlan dolgok történnek az új, dél-karolinai magánházban. Mintha valami lenne a ház körül, ami hatással van a kislányra. A kétségbeesett apa - Costner - ennek a rejtélynek ered a nyomába.  

Beltenyészet (Inbred, 2011)

http://i692.photobucket.com/albums/vv288/samityville_photos/inbred_02.jpg

Miről szól? Közösségi munkára ítélt fiatalkorú bűnözők és felügyelőik egy távoli yorkshire-i faluba utaznak, hogy hasznosan töltsék el a hétvégét. Csakhogy a falu lakói meglehetősen rendhagyó módon üdvözlik őket, így aztán a közösségi munka csakhamar közösségi szórakoztatássá fajul.

Alex Chandon vérbő filmjét a torontói After Dark filmfesztiválon az év legjobb gore-horrorjának választották.

The Bay (2012)

http://static01.nyt.com/images/2012/11/02/arts/02BAY_SPAN/02BAY_SPAN-articleLarge.jpg

Miről szól? Áldokumentumfilm olyan, szörnyű mutációt okozó parazitákról, akik gazdatestekre lelnek az öböl vízében fürdőző emberekben. 

A hatásos horrorfilmet Barry Levinson jegyzi, akinek a nevéhez olyan mesterművek fűződnek, mint az Esőember, a Pokoli lecke, vagy a Jó reggelt, Vietnam!.   

The Loved Ones (2009)

http://www.moviesonline.ca/wp-content/uploads/2011/01/thelovedones2.jpg

Miről szól? Miután a jóképű Brent elutasítja a félszeg Lolát, aki a fiúval akar elmenni az év végi bálba, a megsértett lány édesapja segítségével elrabolja a fiút, és kegyetlenségek sorát hajtja végre rajta. 

Sean Bryne kőkemény horrorfilmje számos jelölést és díjat bezsebelt világszerte, de a rendező sajnos azóta sem állt elő újabb horror-gyöngyszemmel.

The Final (2010)

http://365horror.co.uk/wp-content/uploads/2010/04/the-final-2.jpg

Miről szól? A csúfolódás céltáblái, a megalázott gyerekek úgy döntenek, hogy összefognak az őket megalázó menő csajok és pasik ellen, kegyetlen és véres elégtételt véve a korábbi sérelmekért.

Joey Stewart producer rendezői bemutatkozása a film, amely mélyebb rétegeiben sokkal több, mint egyszerű horrorfilm.

Bosszú az űrből - Idegenek csapdájában (2006)

http://www.blogcdn.com/blog.moviefone.com/media/2010/02/altered-alien-doorstep.jpg

Miről szól? Wyatt évek óta elszigetelten él barátnőjével, ám egy nap becsöngetnek hozzájuk rég nem látott barátaik. A három férfi arra kéri Wyatt-et, hogy segítsen nekik megbosszulni barátjuk, Timmy halálát. A gyilkosokról azonban kiderül, hogy nem is emberek.

A film rendezője, Eduardo Sánchez anno az Idegleléssel futott be, és jó látni, hogy tehetsége nemcsak a kézikamerás horrorfilmekre korlátozódik.

Deadgirl (2008)

http://agirlsguidetohorror.com/wp-content/uploads/2015/01/dead8.jpg

Miről szól? Két barát egy elhagyatott épület mélyén egy meztelen női holttestre lel, ami talán nem is annyira halott, mint azt hiszik róla. Hamarosan egy egész fiúbanda a "halott" lány "csodájára jár".

Érdekesség, hogy 2009-ben a film kiérdemelte a női kritikusok körétől a "legnőgyűlölőbb" alkotás díját, olyanok mellett, mint az Antikrisztus, az Excsajok szelleme, az Egek ura, illetve az Alkonyat.

End of the Line (2007)

http://bocadoinferno.com.br/wp-content/uploads/2013/03/End-of-the-Line-2007-1.jpg

Miről szól? Röviden: a vallási fanatizmusról. Egy fiatal ápolónő a föld alatt egy különös szektára bukkan, aminek talán nem is emberek a tagjai.

A ház titkai (2010)

http://www.horrortalk.com/images/reviews_a_g/fertile-ground/fertile-ground-01.jpg

Miről szól? Fiatal pár, új ház, kísértetek. Röviden összefoglalva a film igazi kliséhegy, a megvalósítás azonban remekbe szabott.

Grace (2009)

http://kelseyzukowski.com/wp-content/uploads/2014/01/Grace-Madeline.jpg

Miről szól? Egy kismamáról, aki autóbalesetet szenved, és emiatt elveszíti kisbabáját. Vagy mégsem? Megmagyarázhatatlan módon később mégis csak világra hozza a halottnak hitt kisfiút. És ez nem biztos, hogy jó ötlet volt, de hát az anyai ösztönök, ugyebár...

Paul Solet filmje többszörös díjnyertes alkotás, amelyen belül külön kiemelendő az anyát alakító Jordan Ladd nagyszerű teljesítménye.

Heartless (2009)

http://www.top10films.co.uk/img/heartless_image1.jpg

Miről szól? A fiatal Jamie lakóhelyén elszabadulni látszik a pokol: csuklyás fiatalok öldökölnek minden ok nélkül, ám Jamie tudja az igazságot - nem emberek ők, hanem démonok, és úgy érzi, hogy valamit tennie kell ellenük.

Philip Ridley dark fantasy-hangulatú horrorfilmje számos rangos díjjal büszkélkedhet (Toronto, Fantasporto, Leeds), a különleges, sötét tónusú, a csonkolás helyett inkább a misztikumot hangsúlyozó filmek kedvelői tehetnek vele egy próbát.

Laid to Rest (2009)

http://horrorsnotdead.com/wpress/wp-content/uploads/2011/11/chromeskull3.jpeg

Miről szól? Krómkoponya gyilkolászásairól, aki - hódolva a modern kor vívmányainak - kamerára veszi valamennyi "alkotását".

Félreértés ne essék, ez nem egy újabb kézikamerás horror, hanem egy tipikus slasher, aminek értéke a gyilkos karakterében rejlik, illetve a gyilkosságok "megkomponálásában".

Semum (2008)

http://static.cinemagia.ro/img/db/movie/02/94/60/semum-684301l.jpg

Miről szól? Egy ház démonáról, akinek nem tetszenek az új lakók, és ezért mindent megtesz, hogy elűzze őket jó messzire.

A film érdekessége, hogy török, így nem meglepő, hogy szinte senki sem ismeri. Az egyetlen török horror, amit láttam, és egyből betalált. Nyúl innen-onnan, de a kivitelezés tetszetős és elég rendesen besz.ratós.

The Last Winter (2006)

http://img.gawkerassets.com/img/193lqqdg7ezfejpg/ku-xlarge.jpgMiről szól? Egy, az Alaszka északi részére érkező csapat azt a feladatot kapja, hogy előkészítse az olajkitermelést egy mamutcég számára. Hamarosan azonban holtan találják a csapat egyik tagját... azután még egyet, és így tovább.

Az amerikai-izlandi koprodukcióban készült horrorfilm szimbolikájával és nagyszerűen adagolt feszültségével emelkedik ki hasonszőrű társai közül.

The Poughkeepsie Tapes (2007)

https://horrorpediadotcom.files.wordpress.com/2015/03/poughkeepsie.jpg

Miről szól? A rendőrség seregnyi videokazettát talál egy elhagyatott házban. A felvételeken emberek megkínzása és meggyilkolása látható, melyek alapján a zsaruk egy sorozatgyilkos "életművét" rekonstruálják.

A mindig remek horrorfilmekkel előálló John Erick Dowdle (Karantén, Ördög, Úgy fenn, mint lenn) itt hozza tehetsége legjavát. A film nyers, brutális és ami a legfőbb: képes játszani a félelmünkkel is.

The Sacrament (2013)

http://static3.aintitcool.com/assets2012/aicncomics/sacrament4.jpg

Miről szól? Két híradós elkísér egy férfit egy isten háta mögötti "faluba", ahol a férfi nővére már évekkel ezelőtt csatlakozott egy ottani, titokzatos közösséghez. A hely istenként tisztelt vezetője szerint létrehozták a mennyországot a Földön, valójában azonban nem minden az, aminek látszik. 

Ti West (Az ördög háza, A fogadósok) még nem annyira ismert filmje a szokásos szerzői stílusban készült: lassú, hosszadalmas felvezetés után (amikor már fojtogat az egyre növekvő feszültség) "ránk szakad az ég", vagyis kiderül, hogy mi, miért és hogyan.

Vikaren (2007)

http://www.chud.com/articles/content_images/213/Substitute/Substitute-BasicInstinct.jpg

Miről szól? Egy földönkívüli faj egy tanárnő testén keresztül próbálja megismerni az emberi világ milyenségét. A kisdiákok azonban hamar elkezdenek gyanakodni...

Ole Bornedal az Éjjeliőr a hullaházban és a Démoni doboz között készítette el ezt a markáns humorú, horrorisztikus elemekkel tűzdelt fantasy-mesét, és látva a végeredményt, egy szavunk sem lehet. Hanem kettő: nagyon jó.

Álomotthon (2010)

http://4.bp.blogspot.com/-JB6AwaBzbW4/VRIBHYHpmuI/AAAAAAAACi8/SO9HnoGG3Fs/s1600/DreamHome.jpg

Miről szól? Egy hongkongi lány mindent megtesz annak érdekében, hogy jóval olcsóbban, áron alul juthasson hozzá álmai otthonához. És ebbe a mindenbe tényleg minden belefér.

A megdöbbentő film állítólag igaz történeten alapul. Ha ez tényleg így van, hát akkor... no comment. Mindenképp ajánlott megnézni, különösen ebben a lakáskeresős időszakban, ami a mai magyar fiatalok életét úgy megkeseríti. 

Would You Rather (2012)

http://diaboliquemagazine.com/wp-content/uploads/2013/02/would-you-rather-jeffrey-combs_510x248-1.jpg

Miről szól? Egy fiatal nő mindent megtesz azért, hogy halálos beteg öccse életét megmentse, ezért részt vesz egy kockázatos játékban. Ám az elején még csak nem is sejti, hogy mire megy ki a játék...

A "van az a pénz" témáját körüljáró film igazi bűnös élvezet, amit még annak is jó szívvel lehet ajánlani, aki egyébként nem rajong túlságosan a horrorfilmekért.

Skeleton Crew (2009)

https://m.blog.hu/ho/horrormirror/image/skeleton-crew-pic2.png

Miről szól? Filmesek érkeznek az orosz határ közelében álló elhagyatott elmegyógyintézetbe, hogy horrort készítsenek az épületben sok-sok évvel ezelőtt lezajlott mészárlásról, amit egy szadista doktor követett el, filmre véve az egészet...

Talán nem olyan profi, mint tengerentúli társai, de ez a finn horror is képes ijesztgetni, sőt mélyebb rétegeiben olyan önreflexív mozzanatokat is tartalmaz, melyek elgondolkodtatják a nézőt.

Snarveien (2009)

https://adithiarangga.files.wordpress.com/2010/10/snarveien.jpg

Miről szól? Többszörösen megcsavart, suspense-jellegű történet, ahol szinte semmi sem az, aminek látszik. Vagy mégis? Egy fiatal pár utazik az éjszakában, de a rendőrség másik útra tereli őket. A környék egyre kietlenebbé válik, ráadásul a kocsi is meghibásodik. És aztán már csak sötét erdő marad menedékül.

Ezt a filmet is megtörtént események inspirálták, és ez a film is ajánlható azoknak, akik inkább a thriller jellegű izgalmakat keresik, nem pedig a színtiszta horrort. De azért így is van egy-két olyan jelenet, ahol el kell fordítanunk a fejünket.

13 Sins (2014)

https://sidekickreviews.files.wordpress.com/2014/08/13-sins-marc-webber-photo.jpg?w=604

Miről szól? Egy férfi pénzéhségének tragikus története. Ismét a "van az a pénz"-motívum áll a középpontban, mégpedig úgy, hogy a főhősnek 13 kisebb-nagyobb turpisságot kell elkövetnie annak érdekében, hogy övé egyen a több millió dolláros fődíj.

 

 

 

 

Szólj hozzá

18+