2015. ápr 13.

Gyerekkorunk legkedvesebb filmjei 3. rész

írta: Umberto
Gyerekkorunk legkedvesebb filmjei 3. rész

Itt az idő, hogy folytassuk sorozatunkat, mely a 80-90-es éveket meghatározó - többnyire családi - filmek világába kalauzol, azzal a céllal, hogy a kedves olvasót - miként a szerzőt - a nosztalgia érzése kerülgesse, illetve újra felidézhesse azokat a boldog pillanatokat, amiket e filmek megtekintésekor - talán még gyermekként - érzett.

Az első rész itt tekinthető meg: http://caitimor.blog.hu/2015/02/10/gyerekkorunk_legkedvesebb_filmjei

A második rész itt idézhető fel: http://caitimor.blog.hu/2015/02/12/gyerekkorunk_legkedvesebb_filmjei_2_resz

Kutyám, Jerry Lee (K-9)

https://magiclanternfilm.files.wordpress.com/2010/07/k-9.jpg

Ebben a szekcióban is egy nagy hatású gyerekkori filmélménnyel nyitjuk a sort. A kiképzett német juhászkutya, Jerry Lee és rendőrtársa Dooley nyomozó kalandja megannyi emlékezetes pillanattal ajándékozott meg bennünket. Szemtanúi lehettünk annak, hogyan lesz egy kelletlen kollegiális viszonyból valódi barátság, és a végén a könnyek sem maradhattak el, amikor úgy tűnt, hogy Jerry Lee nem éli túl a kalandot. De persze túlélte; olyannyira, hogy a nagy sikerű első részt még kettő követte, amelyekben szintén az akkor színészi virágkorát élő James Belushi volt a főszereplő (és persze Jerry Lee). 

Nicsak, ki beszél? (Look Who's Talking?)

http://www.virginmedia.com/images/remakes-Look-Whos-talking-431x300.jpg

Amy Heckerling óriási kasszasikere (hét milliós költségvetésből lett 300 milliós bevétel) a 80-as, 90-es évek hallatlanul népszerű családi filmjeinek (Drágám, a kölykök összementek, Az örömapa, Három férfi és egy bébi) sorát gyarapítja. Akárcsak a Kutyám, Jerry Lee, a Nicsak, ki beszél? is trilógiává bővült az évek során, de persze - ahogy az általában lenni szokott - csak az első rész tett szert klasszikus státuszra. Érdekesség, hogy a a kis csöppség, Mikey hangját Bruce Willis szolgáltatta.

Rózsák háborúja (The War of the Roses)

http://www.empireonline.com/images/uploaded/52146120.jpg

Danny DeVito két évvel a Dobjuk ki anyut a vonatból! után ismét egy vérbő fekete komédiával állt elő, mely egy házaspár viszonyának folyamatos megromlását mutatja be. Felnőtt fejjel már nem nehéz észrevenni a filmbe foglalt erőteljes társadalomkritikát, gyerekként pedig igazán könnyű volt fergetegesen szórakozni a két fél - a saját otthonukban szó szerint megtörténő - háborúján. Vázák és tányérok repkedtek ágyúgolyó gyanánt, mi pedig nem értettük apánk vagy anyánk szavát: kisfiam (vagy kislányom), kérlek, legalább te tanulj ebből a rossz példából!

Vili, a veréb

http://media.port-network.com/picture/instance_1/67411_1.jpg

Újabb rajzfilm-gyöngyszem a magyar animáció fénykorából. Gémes József klasszikus meséje egy olyan verébbé változtatott kisfiú életébe enged bepillantást, akinek valódi életfeladata, hogy elfogadja azt, ha valaki vagy valami más, mint ő. Ezért kapta a veréb-sorsot, de bűnhődés helyett lassanként barátokra tesz szert, akikkel azután fergeteges kalandokba keveredik. A fent említett "mondanivaló" okán a Vili, a veréb egy nagyon fontos mese, ami úgy képes tanítani kicsit és nagyot egyaránt, hogy közben egy percre sem válik didaktikussá, csupán kedvessé és szórakoztatóvá, egy mindenki számára szerethető rajfilmmé.   

Hóbortos hétvége (Weekend at Bernie's)

http://www.sonymoviechannel.com/sites/default/files/movies/images/syn__0026_weekendAtBernies2.jpg?1293044268

A Hóbortos hétvége egy igazán morbid ötletet végigvivő komédia. A sáros kezű főnök, Bernie egy csajozós bulira hívja meg alkalmazottait, ami előtt azonban ő maga elhalálozik. A két barát viszont úgy véli, nem lenne jó, ha ez kiderülne, mielőtt a buli véget ér, úgyhogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy Bernie olyan jól szórakozzon, mintha csak élne.
Ted Kotcheff filmjét talán nem ismerik olyan sokan, mint akár a Nicsak, ki beszél!-t, akár a Reszkessetek, betörők!-et, de az biztos, hogy aki gyerekként látta, nem felejtette el ezt a nem mindennapi hétvégét. Ha pedig még mindig nem láttad, itt az idő, hogy pótold hiányosságodat! Felnőtt fejjel sem fogod megbánni, ezt garantálom.

Bill és Ted zseniális kalandja (Bill & Ted's Excellent Adventure)

http://iv1.lisimg.com/image/3297968/600full-bill-%26-ted%27s-excellent-adventure-screenshot.jpg

Annak ellenére, hogy Bill és Ted második kalandja nekem személy szerint jobban tetszett, az első rész is a sorba kívánkozik, hiszen azóta ez a kaland is klasszikussá nemesedett. A két flúgos barátnak még a vas szűz nevezetű kínzóeszközről is az Iron Maiden jut eszébe, úgyhogy egyszerűen képtelenség őket nem szeretni. A Bill és Ted zseniális kalandja a ma már oly divatos primitív humor (á la Seth Rogen és társai) egyik előfutára, ami legtöbbször olyan rossz és fárasztó, hogy szinte már jó. Mit szinte! Ez tényleg jó - legalábbis gyerekként még tengernyi türelmünk volt az ilyesmikhez.   

Tango & Cash

http://gs.i.web4.hu/apix_collect/1208/tango-es-cash/tango-es-cash_wallpaper_20120820114251_nfh.jpg

Bill és Ted párosa után jöjjön egy még emblematikusabb duó, amely vetekszik Mel Gibson és Danny Glover Halálos fegyverével. Egy mára már nagy becsben tartott buddy-mozi ez a korszak két akciósztárjával a főszerepben, mégsem készült belőle folytatás. Hogy miért? Nos, a filmet három kategóriában jelölték Arany Málna-díjra (ezek közül Kurt Russellt a legrosszabb női mellékszereplők között), ráadásul a bevétel sem lett túl rózsás. Persze ilyen "csacskaságok" nem érdekeltek minket gyerekként: a Tango & Cash állja az idő próbáját, hiszen folyamatosan vele tart a nosztalgia boldogító tudata.     

1990

Arachnophobia

http://www.welovemoviesmorethanyou.com/wp-content/uploads/2012/12/arach.png

Idén 25 éves filmekkel folytatjuk, és máris azt a filmet idézzük fel, ami annak idején annyi de annyi gyermeket indított el a pókiszony útján - így engem is. Azóta sem néztem meg az Arachnophóbiát, úgyhogy arról nem tudok nyilatkozni, hogy a pókok mai szemmel hogy festenek a képernyőn, de egy biztos: akkoriban ez a film baromi hatásos volt. És az a kifejezés is rögtön értelmet nyert, hogy "együtt érezni a főhőssel", hiszen a Jeff Daniels alakította, pókiszonyban szenvedő férfival közösen rettegtünk mi is, mert nemcsak a főhős, hanem a néző is a saját bőrén érezte az óriási madárpókokat.

Ollókezű Edward (Edward Scissorhands)

http://www.film.com/wp-content/uploads/2012/07/edwardscissorhands-1342103064.jpg

Nemcsak az Arachnophobia, hanem Tim Burton rémromantikája, az Ollókezű Edward is okozhatott álmatlan éjszakákat. A hatalmas ollóit csattogtató főhős alakja beleégett gyermekkori retinánkba, és azóta sem szabadultunk tőle. A film persze egyáltalán nem horror, hanem egy különleges szerelmi történet fantasy köntösbe bújtatva, burtoni látványelemekkel és megoldásokkal. Itt már tervbe van véve egy újranézés, hiszen kíváncsi vagyok, mit ad a film egy felnőtt számára.

Egyenesen át (Flatliners)

http://www.thefancarpet.com/uploaded_assets/images/gallery/3777/Flatliners_35568_Medium.jpg

Újabb horrorisztikus élmény, amely meghatározta gyermekkorunkat (már akinek megengedte a kedves szülő, hogy megnézze a filmet). Bár a tudományossághoz köze sincs, és a végén túlcsordul a giccs, de ez a film is nagyszerűen sikerült, amit felnőttként sikerült újranéznem, és hál' istennek egyáltalán nem kellett csalódnom. Feszes tempó, remek karakterek, nemcsak gyerekszemmel nézve sötét és misztikus csomagolásban - ez az Egyenesen át, aminek köszönhetően először nézhettünk szembe a halálfélelemmel.

Ovizsaru (Kindergarten Cop)

http://s3.amazonaws.com/auteurs_production/images/film/kindergarten-cop/w448/kindergarten-cop.jpg?1295034314

A sok gyerekkori "horror" után evezzünk derűsebb vizekre! Schwarzenegger akciódús vígjátéka (vagy komikus akciófilmje) szintén sokunk gyerekkori kedvence, miként a film legtalálóbb gondolatát is rendszeresen idézzük: "A fiúknak fütyijük van, a lányoknak meg puncijuk". Az izomkolosszus akciósztár gyerekek társaságában alapfelállás nagyon bejött a film alkotóinak, hiszen a nézőknek is bejött: a film a moziban, később pedig a videótékákban is szépen hozott a konyhára. Egy olyan aranyos klasszikus, amit bármikor újranézhet a család.  

Ghost

http://imovies4you.com/wp-content/uploads/2009/01/ghost1.jpg

Gyerekkorban a romantika még ismeretlen fogalom, de a Ghostban mégiscsak volt valami, ami miatt egy gyerek számára is élvezhető volt a film. Hát, persze: a szellem. Casper a nagyon kicsiknek való, a Ghost viszont igazi érték, ami a felnőttekhez szól, de a gyerekek is képesek élvezni. Kétszeres Oscar-nyertes alkotásról beszélünk, amit még további három kategóriában is jelöltek 1991-ben. Már kisgyerekként is megtanulhattuk, hogy az igaz szerelem a síron túl is tart, vagyis - halhatatlan.

Reszkessetek, betörők! (Home Alone)

http://www.thelistlove.com/wp-content/uploads/2014/11/19.jpg

Mit is lehet mondani minden idők egyik legsikeresebb családi filmjéről? A számok nyelvén: 15 milliós büdzsé fialt közel 550 millió dolcsit, plusz bezsebelt két Oscar-díjat is. A főhőst alakító Macaulay Culkint egy csapásra világsztárrá tette, Hollywood azóta is - immár 25 éve - ehhez hasonló filmsikerre vár - de eddig hiába. A Reszkessetek, betörők! azóta is a karácsonyi filmkínálat legnagyobb slágere, sőt azt is mondhatnánk: nem is igazi ünnep az, ha az adott évben nem történik betörés a képernyőn. Egy összegző toplistán is előkelő helyet foglalna el a film mint abszolút gyerekkori kedvenc.    

Boszorkányok (The Witches)

http://www.thefancarpet.com/uploaded_assets/images/gallery/17/The_Witches_342_Medium.png

Egy igen-igen fura gyerekfilm, ami - akárcsak az Ollókezű Edward - misztikus rémmesének is beillik, és ez most tényleg nem csalás, nem ámítás: gyerekként nézve a Boszorkányok hátborzongató élmény, ugyanakkor felnőttként sem egy sétagalopp. A "köztünk élő modern kori boszorkányok"-téma eredetileg Roald Dahl norvég-walesi író fejéből pattant ki. A hollywoodi megfilmesítés mint adaptáció nem tudom, milyen (azóta is vadászom az eredeti művet), de önmagában nézve egy remek rémmese, amely gyerekkorunk egyik legmaradandóbb filmélménye. 

Szólj hozzá